Afrin'e gerçekleştirilmesi muhtemel olana askeri operasyon, Trump yönetimini panikletti. Bir kaç gündür Beyaz Saray'dan son dakika gelen açıklamaların ard arda ajanslara düşmesi paniğin dozajının ne denli arttığının bir göstergesi aslında...
ABD ile Türkiye arasında olan bu 'savaşı' Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas, 'Phoney War'a benzetti.
İşte Barlas'ın yazısı:
Bu gibi barışla savaş arasındaki geçici sürelere tarihteki en iyi örnek,1939 ile 1940 arasındaki on ay gösterilebilir. Hitler ordularının 1939'un 1 Eylülünde Polonya'yı işgal ederek 2'nci Dünya Savaşı'nı başlatmasıyla, 1940'ın Mayıs ayında Fransa, Belçika ve Hollanda'yı işgal etmelerine kadar geçen beklemeli süreye İngilizler 'Phoney War' yani 'Çakma Savaş' derler. Çünkü bu 10 aylık süre boyunca Müttefikler ve Mihver devletleri arasında savaş ilan edilmiş olsa da, hiçbir çatışma gerçekleşmemiştir. Ve sonra o müthiş Dünya Savaşı başlamıştır.
Bu 'Phoney War'ın 'Phoney'i telefon demek olan 'Phone' kelimesinden çıkmıştır. Çünkü telefonun ilk dönemlerinde hem hatlar kötüdür, hem de, insanlar birbirinin yüzünü görmeden yapılan konuşmalara fazla güvenmemektedir.
Böylece telefon kelimesinden 'Çakma Savaş' diye bir kavram türemiştir.
Ya savaş başlarsa
Evet... Yakın tarihin bu çok önemli dönemine sadece yaşadığımız günlerin geçici bir süreyi içerdiği ihtimalini vurgulamak için gönderme yapmayı denedim. Eğer bu 'Phoney' barış süresi sona erer ve Afrin'e askeri müdahale başlarsa, tabii ki 2'nci Dünya Savaşı çapında bir olay gerçekleşmeyecektir. Ancak 2'nci Dünya Savaşı'nın sonundan bugüne kadar sürdürdüğümüz ABD İttifakı, ağır bir yara alarak, herhalde yarım yamalak devam edecektir.