Tokat Müzesi'nde sergilenen 8 asırlık el yazması Kur'an-ı Kerim, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzelerinde birçok medeniyete ait eserin sergilendiğini söyledi.
Müzedeki eserler arasında özel bir Kur'an-ı Kerim de bulunduğunu belirten Çakır, 'Bu Kur'an-ı Kerim, müzemize 2010 yılında satın alma yoluyla kazandırıldı. Konya'da restore ettirildi. Bu çalışma 1 yıl sürdü.' dedi.
El yazması Kur'an-ı Kerim'in 2011 yılından bu yana Tokat Müzesi'nde sergilendiğini dile getiren Çakır, 'Bu Kur'an, Anadolu'daki müzelerimizde bulunan en eski yazılı eser. Müzelerimizde bundan eski Anadolu'da yazılan Kur'an-ı Kerim yok.' ifadesini kullandı.
Türklerin 1071 yılından itibaren Anadolu'yu yurt edinmeye başladığını anlatan Çakır, şöyle devam etti:
'Tokat ve çevresi, Müslüman Türklerin yerleşim kurduğu ilk yerlerden biri. Tokat'ın Niksar ilçesi ilk medresenin kurulduğu yer. Bu Kur'an-ı Kerim Tokat'tan ortaya çıktı. Kur'an-ı Kerim 1190 yılına tarihleniyor. Ketebesinde öyle geçiyor. Nadir bir eser. Satır altı meali de mevcut. O dönemlerden kalan Kur'an-ı Kerimlerde sayfa eksikliği oluyor. Bu Kur'an'da da 10 sayfa eksik.
Çakır, ülke genelindeki birçok müzenin Kur'an-ı Kerim'i sergilemek amacıyla istediğini, bundan gurur duyduklarını kaydetti.