Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında DKK'deki eylemlere ilişkin 72 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.

 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki (DKK) eylemlere ilişkin 72 kişinin yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi. 

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen davaya, sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Sanık Salih Dağbaşı, savunmasında, hakkındaki iddiaların somut delillere dayanmadığını öne sürdü.

Darbe girişiminin yaşandığı akşam eski Tuğamiral Murat Şirzai tarafından göreve çağrıldığını bildiren Dağbaşı, birliğe gittikten sonra Şirzai'nin kendisine Genelkurmay'da çatışma yaşandığını, gerekli olabilecek personeli çağırmasını istediğini dile getirdi.

Neler olduğunu öğrenmek için odasına gittiğini iddia eden Dağbaşı, 'İnternetten gelişmeleri takip etmeye başladım. Darbe girişimi olduğunu öğrendikten sonra odamın kapısını kilitledim. Yaklaşık 13 saat boyunca odamdan dışarı çıkmadım. Tuvalet ihtiyacımı bile pet şişelerle giderdim.' diye konuştu.

Dağbaşı, FETÖ mağduru olduğunu savunarak, beraat talebinde bulundu.

'Hakkımdaki iddia hukuki dayanaktan yoksundur'

Sanık eski DKK Hareket Başkanı Tümamiral Sinan Azmi Tosun, hakkındaki iddiaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürdü.

Beraatini isteyen Tosun, 'FETÖ konusunda benim hangi fiil, eylem veya söyleminle hangi suçu işlediğim belirtilmemiştir. Hakkımdaki bu iddia da hukuki dayanaktan tamamen yoksundur.' ifadelerini kullandı.

Tosun, darbe girişiminin gerçekleştiği gün Ankara'dan 800 kilometre uzakta ailesiyle tatilde olduğunu iddia etti. 

Hakkındaki FETÖ üyeliği iddialarına ilişkin Tosun şunları kaydetti:

'Sinan Azmi Tosun olarak değil sempati duymak, tamamen karşısında olduğum, hayatım boyunca en küçük bir eylem, söylem veya fikir birliğim olmayan, bilmeden dahi olsa hiçbir faaliyetle yer almadığım bu örgüte üyelikle suçlanmam son derece haksız, hukuksuz ve onur kırıcıdır. Ben ne aklımı ne de ruhumu Pensilvanya'nın emrine vermedim. Hakkındaki FETÖ üyeliği iddiasını reddediyorum.'

'Mesajı gönderme emrini verenin kurmay başkanı olduğunu söyledi'

Oktay Gündoğdu da üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek, olay tarihinde albay rütbesiyle Personel Plan Daire başkanlığına vekalet ettiğini anlattı.

Acil Durum Mevcut Alma Sistemi'nden mesaj aldıktan sonra bilgi almak için karargahın harekat merkezini aradığını bildiren Gündoğdu, karargahtaki personelin acil bir durum olduğunu ancak ayrıntı veremeyeceklerini söylediklerini dile getirdi.

Personele kendisinin daire başkan vekili olduğunu söylediğini öne süren Gündoğdu, 'Görevli dışarıda çatışma olduğunu söyledi. Ne çatışması olduğunu sorduğumda da bilmediğini beyan etti. Çekilen mesajı tüm personele gönderilme emrinin kim tarafından gönderildiğini sorduğumda, 'Kurmay başkanı.' cevabını vermiştir.' dedi.

Gündoğdu, FETÖ ile üyeliği olmadığını savunarak, beraatini istedi.

Sanıklardan Faruk Kamalak ve Tuncel Karakaya da tüm suçlamaları reddederek, beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.