Pille ısıtan akıllı kumaş

İzmir'de DEÜ Teknopark'ta geliştirilen ve ısı verimini artırarak süresini uzatan solüsyonla dokunan, düşük enerjiyle sıcaklık yayan akıllı kumaş, savunma sanayisinden otomotive geniş bir alanda test edilmeye başlandı.

Güncel 23.02.2018 14:56:46 0
Pille ısıtan akıllı kumaş

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (DEPARK) geliştirilen ısı yayan akıllı kumaş, şarj edilebilen pille 5-6 saat sıcaklık verme özelliğiyle yerli ve yabancı yatırımcının dikkatini çekti.

Yeni nesil ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesi konusunda çalışma yürüten İltema şirketi, ısıtma teknolojileri konusunda TÜBİTAK desteğini alarak 2012 yılında başladığı çalışmalarda başarılı sonuca ulaştı.

Düşük enerji kullanarak yüksek ısı verimi sağlayan teknoloji, ABD ve Güney Kore'deki muadillerini geride bırakan özellikleriyle tercih nedeni oldu.

'Doğrudan ipliğe uygulanabilen ilk yüksek ısı verimine sahip teknolojiyi' geliştirerek patentini alan şirket, akıllı kumaşı battaniyeden çadıra, yelekten yatağa ısıya ihtiyaç duyulan hemen tüm ürünlere uyguladı. 

Güneş paneliyle şarj edilecek

Enerji kaynağının olmadığı kullanım alanlarında aynı ısıyı sağlamak için 7,5 voltluk şarj edilebilir bataryaları kullandıklarını anlatan Prepol, 'Yelek, uyku tulumu ve çadır olarak tasarladığımız kumaş, 7,5 voltluk bataryayla 5-6 saat süresince 35-40 derece arası ısı verebiliyor. Isıyı daha da artırabiliriz ancak terletmeden konforlu bir sıcaklığı hedefliyoruz.' dedi.

Ürünle ilgili Hamburg Üniversitesinde görevli bir öğretim üyesiyle partnerlik anlaşması yaptıklarını, Alman ordusunda dalgıç ekiplerin kullanımı için yelek ürettiklerini anlatan Prepol, 'Laboratuvar testleri başarılı geçti. Şimdi Kuzey Denizi'nde denenecek. Önümüzdeki ay bir sipariş anlaşması yapabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'de de savunma sanayi için üretim yapan iki firma için numune hazırladık. Deneme safhasına geçiyoruz, umarız bir an önce kullanıma geçer.' diye konuştu.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °