Hocalı Katliamı kurbanları başkentte anıldı

Keçiören Belediyesince 26 Şubat 1992'de 613 Azerbaycan vatandaşının Ermenilerce katledildiği Hocalı Soykırımı'nın 26. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Güncel 23.02.2018 19:06:44 0
Hocalı Katliamı kurbanları başkentte anıldı

Keçiören Belediyesince 26 Şubat 1992'de 613 Azerbaycan vatandaşının Ermenilerce katledildiği Hocalı Soykırımı'nın 26. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Keçiören'deki Azerbaycan Parkı'nda düzenlenen törene, Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Başdanışman Yardımcısı Behruz Hesanov, katliamın tanıkları ve çok sayıda siyasetçi ile vatandaş katıldı.

Törende konuşan Çiçek, acılarını unutan toplumların gelecekten bir şey beklemeye hakkının olmadığını belirterek, 'Bizi ayakta tutan bu acılarımızdır. Bunu unuttuğumuz an yıkılırız, üzerimize basıp geçerler.' dedi.

Haydar Aliyev'in 'Bir millet iki devlet 'sözünü hatırlatan Çiçek ,'Orada hayatlarını kaybedenler, Türk milletinin bir parçasıdır. Ankara ne ise Yozgat ne ise Hocalı da odur, Bakü odur. Orada yaşayan insanların başına gelebilecek her türlü keder, bizim kederimizdir.' ifadesini kullandı.

Çiçek, 'Bugün Afrin'de karşımıza çıkanları kimler silahlandırıyorsa Hocalı'da bu katliamları tertip edenlerin arkasında da aynı güçler var.' diye konuştu.

Büyükelçi İbrahim de Keçiören'deki parkta yer alan anıtın Türkiye'deki Hocalı Katliamı'nın kurbanlarını anısına yapılan ilk anıt olduğu bilgisini paylaştı.

Katliamın büyük bir felaket ve soykırım olduğunu belirten İbrahim, 'Bizi ne kadar bu gibi sınavlara tabi tutsalar da bizi ne kadar kırmaya çalışsalar da Azerbaycan güçlü bir liderlik altında gelişiyor, gelişmeye devam ediyor. Burada bulunan askeri okul öğrencilerimiz de bunun göstergesidir. Onlar gelecekte bu acıların tekrarlanmaması için çalışacak.' dedi.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da 'Kardeş Azerbaycan'ın acılarına ortak olmak, Hocalı Katliamı'nı unutturmamak için her yıl burada anma programı gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu. 

Tören, Türk ve Azerbaycanlı öğrencilerin şiir dinletisi ve Hocalı Anıtı'na karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

Hocalı Katliamı 

Ermeni güçlerinin 1991 yılının sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 aile ile toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi Hocalı oldu. 
Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları işgal eden Ermeniler, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti.

Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuk 44 sivil hayatını kaybetti.

Ocak 1992'den itibaren elektrik verilmeyen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. Hocalı'ya 25 Şubat 1992'den itibaren üç koldan saldırıya başlayan Ermeniler, Sovyet Kızıl Ordusunun 366. motorize alayının bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek 'Hocalı Katliamı' yaşandı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu. Ermeni güçleri bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °