Tarih: 03.03.2018 14:45

'Anadolu'nun ilk barajı' ziyarete açılacak

Facebook Twitter Linked-in

Çorum Alacahöyük'te bulunan ve 'Anadolu'nun ilk barajı' olma özelliğini taşıyan Hitit Barajı'nın çevresinde oluşturulan rekreasyon alanı bu yıl ziyarete açılacak. Bu çalışmalarla Alacahöyük'e gelen yıllık 35 bin ziyaretçi sayısının 70 bine ulaşması hedefleniyor.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititlerin 3 bin yıl önce inşa ettiği baraj, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce gelecek nesillere aktarılıyor. 

Hititlerin, MÖ 13'üncü yüzyılda inşa ettiği, Çorum Alacahöyük'te bulunan ve Başkent Hattuşaş'ın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Hitit Barajı, 2002'de başlatılan kazılarda gün yüzüne çıkarılmıştı.

Yaklaşık 20 bin metreküp su depolama hacmine ve 2,5 metre yüksekliğe sahip Hitit Barajı, koruma altına alınarak çevre düzenlemeleri tamamlandı. Toplamda 277 dekarlık rekreasyon sahasının bu yıl ziyaretçilere açılması planlanıyor. Bu çalışmalar ile Alacahöyük'e gelen yıllık 35 bin ziyaretçi sayısının ise ikiye katlanarak, 70 bine ulaşılması hedefleniyor. 

Barajın arkeolojik kazı çalışmalarına da destek veren Orman ve Su İşleri Bakanlığının sit alanı dışındaki bölgede tesis ettiği rekreasyon alanında sosyal tesisler, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, tabii tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ve çalışma ofisleri yapıldı. 

Baraj, zirai arazilere su temin ediyor 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hitit Barajı'nın arkeolojik kazılarla ortaya çıkarıldığını anımsattı.

DSİ'nin de bu kazılara destek verdiğini belirten Eroğlu, 'Daha sonra 3 bin yıllık bu barajın gelecek nesillere aktarılması ve ziyaretçiler tarafından görülmesi için bir rekreasyon projesi hazırladık. Sit alanı dışında uyguladığımız bu rekreasyon projesi ile bölgedeki yerli ve yabancı turist sayısını artırmayı hedefledik. Ayrıca bu tarihi baraja yeniden işlev kazandırarak, bölgedeki zirai arazilerin sulanmasını sağladık.' ifadelerini kullandı. 

Kültür turizmine katkı veriliyor 

Bu çalışmalar ile bölgede kültür turizmine katkı verdiklerini belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

'Biz sadece günümüzün devasa büyük barajlarını yapmıyoruz. Avrupa ve Ortadoğu'nun mitolojisini, dilini, dinini, siyasetini büyük ölçüde etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan, tarihi Alacahöyük'te bulunan antik Hitit Barajı'nın da tanıtımını ve korumasını gerçekleştiren bir kurum olarak çok önemli bir rol üstleniyoruz.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —