'Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire? adlı tıp okulunun açılışı olarak kabul edilen 14 Mart'ta kutlanan Tıp Bayramı taşıdığı anlamı ile tarihimizde önemli bir yer tutuyor.
İlk olarak 1919'da işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin tepkisi olarak kutlanmaya başlanan Tıp Bayramı, her ne kadar günümüzde sağlık sorunlarının gündeme gelmesi olarak bilinse de tarihi ve taşıdığı anlam son derece önem taşıyor.
Tıp öğrencilerinin yurdu savunma hareketi olarak tarihe geçen Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, ?Sağlık Haftası? olarak kutlanıyor.
İlk kutlama ve öğretmenlerden destek
İlk tıp bayramı 14 Mart 1919'da, işgal altındaki İstanbul'da, tıp öğrencileri tarafından kutlanmış, tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmıştır.
1933'de ?Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane? İstanbul Üniversitesi'ne dâhil olmuş. Peşinden de 1945'te Ankara Tıp Fakültesi, 1954'te Ege Tıp Fakültesi kurulmuş ve 14 Mart anlam önemini muhafaza ederek bugünlere kadar gelmiştir.
Tarihi anlam ve öneminin yanı sıra Tıp Bayramı günümüzde sağlık çalışanlarının sorunları ve tıp dünyası tartışmaları ışığında idrak edilmektedir. 14 Mart Tıp Bayramı sosyal medyada da binlerce twit atılarak sağlıkta yaşananların dile getirildiği bir gün olarak bugün kutlanmaya devam ediyor.
kaynak: tusem.com.tr
haber: enpolitik/ Melek S. Tunç