Tarih: 16.03.2018 17:51

Beklenen Astana Zirvesi gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye konulu dışişleri bakanları toplantısı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılımlarıyla gerçekleşti. 

Alandaki şiddetin azaltılmasına değinen Çavuşoğlu, 'Özellikle Doğu Guta'daki durum insani bir felaket düzeyindedir. Doğu Guta'da rejimin neden olduğu durumu iyileştirmek için iki dışişleri bakanı arkadaşımla konuştuk. Teröristleri sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik.' ifadesini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu, kesinlikle terör örgütleri ile ılımlı muhalefetin bir arada olmaması gerektiğine dikkati çekerek, ayrışmanın yapılması için sonuç alıcı stratejilerin olması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Doğu Guta'da ateşkes rejimi ve 4 Mayıs 2017 muhtırasıyla uygun şekilde çatışmaların durdurulması acil bir ihtiyaçtır. Türkiye olarak terörle mücadele bahanesi altında ayırt etmeksizin sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Halep senaryosunun Doğu Guta'da tekrar yaşanmasını önlemek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Teröristleri elbette etkisiz hale getirmek önemlidir. Teröristlerin herhangi bir ülkenin veya Rusya'nın misyonuna saldırmasını kabul etmek de mümkün değildir. Fakat buradaki teröristleri yok etmek için Doğu Guta'daki tüm sivil halkı bombalamak kadın, çocuk hepsini öldürmek, doğru bir anlayış ve strateji değil.' 

Doğu Guta'da insani bir dram olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, 'İnsani yardımlar konusunda Rusya'nın çabalarını takdirle karşılıyoruz ama yetersiz olduğunu da vurgulamak zorundayız. Bir an önce tüm kuşatılmış bölgeleri ayırt etmeksizin insani yardımların engelsiz şekilde ulaşması için daha kararlı olmamız lazım.' şeklinde konuştu. 

Üç bakanın hazırladığı ortak bildirinin temelinde ise, Suriye'deki krizin çözümüne ve etnik ve mezhepsel farklılıkların azaltılmasına olumlu etki yapacak görüşmelerin devam etmesi kararına yer verildi.

Soçi'deki kongrenin BM gözetimindeki siyasi sürece ivme kazandırdığı, özellikle anayasa komitesi kurulması ve Cenevre'de çalışmalara başlaması gerektiğine değinildi. 

Bakan Çavuşoğlu, 'Soçi ruhunu devam ettirmek istiyoruz.' ifadesinde bulunarak, bir sonraki zirvenin 4 Nisan'da İstanbul'da gerçekleşeceğini anımsattı. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —