Havacılardan mesai tepkisi: Bir pilot bayıldı!

Son zamanlarda artan uçak kazaları dünya gündemine oturmuşken, konuyla ilgili Hava-Sen Genel Başkanı uçuş görevlilerinin fazla mesaisine dikkat çekti ve 'ürkütücü' yorumunu yaptı.

Güncel 19.03.2018 19:06:53 0
Havacılardan mesai tepkisi: Bir pilot bayıldı!

Dünyada artan, ülkemizde ise Trabzon kazası ile akıllara gelen uçak kazalarına ilişkin konuşan Hava-Sen Genel Başkanı İskender Çarkçı, fazla mesai nedeniyle uçuş güvenliğinin tehlikeye düştüğünü, düşen güvenliğin ise büyük uçak kazalarına yol açabileceğini belirtti.

KRT Habere konuşan 25 yıllık THY Kaptan Pilotu aynı zamanda Hava-Sen Genel Başkanı İskender Çarkçı, 'Toplu iş sözleşmesinde bize tanınan haklar birer birer geri alındı' diyerek uçuş görevlileri olarak fazla mesai nedeniyle uçuş güvenliğinin tehlikeye düşeceğini belirtti. 

Fazla mesaiye yol açan yönergeye tepki gösteren Çarkçı, '6 gün mesai yapan kişi yedinci gün istirahat etmek durumundaydı. Daha sonra sivil havacılık yeni yönerge getirdi. Bu yönergede aralıksız 144 saat mesai verilebilir diyor, bu da 12 güne denk geliyor, demek 12 gün arka arkaya bize mesai yaptırılabiliyor' dedi.

'Havada bayıldı bu gibi şeyler ürkütücü'

Şu anda çift mesainin standart hale geldiğini belirten Çarkçı, önceden aynı gün içerisinde iki defa mesai açılmadığını, şimdi ise, peş peşe gece dinlenmeden uçuşa gidildiğini söyledi. 

Bu kadar yoğun bir tempo içinde bedene ve ruhen çökmeye gidiyorsunuz. Kümülatif yorgunluğa doğru gidebiliyorsunuz ve bu kümülatif yorgunluk bir yerde patlama noktasına geliyor. Havada bayılan, sinir krizi geçirenler oldu yorgunluktan. Bunların sonucu uçuş emniyetine doğru gidiyor. En önemli noktalardan bir tanesi de bu böyle giderse uçuş emniyeti açısından büyük bir risk olacak. Birkaç ay önce havada bir kaptan pilot bayıldı kümülatif yorgunluktan, bunlar yaşandı. Bu gibi şeyler ürkütücü.

 


Pazar 31 ° / 21.8 °
Pazartesi 29.3 ° / 20.3 °
Salı 25.1 ° / 18.2 °