Teknolojinin geldiği noktada kullanıcıların bir diğer endişesi de kullandıkları cihazların sağlıklarına etkileri. Bunun için de çalışmalarını sürdüren kurumlar arasında yer alan Almanya Nükleer Güvenlik Radyasyondan Korunma Ofisi, en çok radyasyon yayan akıllı telefon modellerini açıkladı.
Almanya Nükleer Güvenlik Radyasyondan Korunma Ofisi, bu güne kadar üretilmiş yüzlerce telefon üzerinde yaptığı araştırmayı tamamlayarak en çok radyasyon yayıp çevreyi ve sağlığımızı tehdit eden telefonların bir listesini yayınladı. 'Spesifik enerji yayma hızı' adı verilen ölçek üzerinden değerlendirmeler yapıldı.
Bu ölçeğe göre telefonların kilogram başına yaktıkları watt değerleri hesaplanıyor. Bilim insanları, insan sağlığını ve çevreyi tehdit etmemeleri için telefonların 0,60 watt (W) değerinin altında radyasyon yayması gerektiğini belirtiyor. Bu eşiğin üzerinde radyasyon yayan telefonlar ise hem insan sağlığını hem de çevreyi tehdit ediyor.
En çok radyasyon yayanlar
Yayınlanan çalışmanın sonucuna göre en çok radyasyon yayan akıllı telefon, 1,68 W ile Çinli üretici OnePlus tarafından üretilen 5T. İkinci sırada 1,64 W ile Huawei?nin Mate 9 model telefonu bulunuyor. 3. sırada Nokia Lumia 630 yer alırken 4. sırada Huawei P9 Plus, 5. sırada Huawei Nova Plus bulunuyor. Bundan sonraki telefonlar sırasıyla şu şekilde devam ediyor: 6. Huawei P9 (1,43 W), 7. Huawei Nova Plus (1.41 W), 8. OnePlus 5 (1,39 W), 9. Huawei P9 lite (1,38 W), 10. Apple iPhone 7 (1,38 W).
En az radyasyon yayanlar
Bununla birlikte en az radyasyon yayan telefon ise Sony Xperia M5 olarak açıklandı. Xperia M5'in yaydığı radyasyon sadece 0,14 W olarak kayıtlara geçti. Google'ın telefonları da genel itibariyle az radyasyon yayan telefonlar arasına girmeyi başardı.
Açıklanan bu tablodan sonra bu telefonların satışlarında bir düşüş olması beklenmiyor. Malesef birçok teknoloji kullanıcısı, teknoloji devlerinin bu konudaki duyarsızlığına aldırış etmiyor. Ancak telefonların yaydığı radyasyon, sadece insan sağlığını değil, çevreyi de olumsuz yönde etkiliyor. Durum bu olunca da teknoloji devlerinin de bu alandaki Ar-Ge çalışmaları bir türlü olması gereken düzeye gelmiyor. Umarız teknoloji şirketleri bir gün bu alandaki çalışmalarını da arttırır.
kaynak: teknonce.com