Tarih: 09.04.2018 17:50

Tacikistan ve kıyafet 'özgürlüğü!'

Facebook Twitter Linked-in

Çoğunluğu Müslüman olan Tacikistan'da cumhurbaşkanı, dini ve batılı giyime karşı savaş açmış, yaptığı değişiklerle ise ülkesinden büyük tepki almıştı. Daha önce kadınların nasıl giyinmesine ilişkin bir kitapçık yayınlayan Tacikistan Cumhurbaşkanı, şimdi de erkekler için aynı kitapçığı yayınlamaya hazırlanıyor. 

Daha önce 22 Mart 2018'de kadınlar için yayınlanan  'Tavsiyeler Kitabı'nda '7'den 70'e kadınlara uygun kıyafetler' tanıtılmıştı. Kitapta iş yerinde, ulusal ve resmi tatillerde, düğünlerde hatta hafta sonu ne tip kıyafetler tercih etmeleriyle ilgili tavsiyeler bulunuyordu. 

İslami giyim 'önerilmeyenler' arasında!

Kadınlar için yayınlanan kitapta siyah giysiler, başörtüsü, tesettür, İslami giyim 'önerilmeyen' kıyafetler arasında gösteriliyor. Tacik toplumunda başörtüsü ve tesettür yaygın olmasına rağmen Devlet Başkanı Emomali Rahmon İslami giyimi eleştiriyordu.

Batılı giyim önerilmiyor

Daha önce kadınlar için yayınlanan kitapta yine, mini etekler, göğüs ve sırt dekoltesi olan 'çok Batılı' görünen kıyafetler de tavsiye edilmeyenler arasında yer alıyordu. Kitapta, 'Kamuya açık alanlarda parmak arası terlik ve her türlü terlik, dar pantolon veya sağlığa zararlı sentetik kıyafetler de tavsiye edilmiyor' deniyordu. 

'Gittikçe otoriterleşti'

Yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip eski Sovyet cumhuriyeti olan Tacikistan, ağırlıklı olarak Müslüman bir ulus. Kendisini laik olarak tanımlayan cumhurbaşkanı, dindarlığı aşırılık ile ilişkilendirerek dini özgürlükleri kısıtlamaya çalışıyor olarak tanınıyor. 1992'den beri iktidarda olan Cumhurbaşkanı Rahman'ın, yıllar boyunca giderek daha otoriter hale geldiği ve ülkesinde  özel hayat ve siyasi ifadeleri sınırladığı belirtiliyor. Kadınlar için yayınlanan ve şimdilerde erkekler için de çıkarılması beklenen kitaba daha önce sosyal medyadan da büyük tepki gelmiş, Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi giderek 'Kuzey Kore'ye' dönüştürüldüğü söylenmişti. 

 

kaynak: bbc.com/ dunyabulteni.net

haber: enpolitik.com / Melek S. Tunç

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —