Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yayımladığı Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin takvim işliyor. Buna göre cumhurbaşkanı adaylığı başvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafından ilçe seçim kurullarına teklifte bulunulmasına yarın saat 08.00'de başlanacak. İmza verme işlemi 9 Mayıs'a kadar 08.00-20.00 saatleri arasında yapılacak.
Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek. Seçmenler, ancak YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.
Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, adaylık teklifi için Ankara'da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna bizzat başvuracak. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.
Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilecek. Aday gösterme formları, elektronik ortamda YSK'ye iletilecek ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanacak.
Öte yandan, siyasi partiler tarafından cumhurbaşkanı adayı göstermek için son gün 5 Mayıs olacak.
İtiraz süresi
Cumhurbaşkanı geçici aday listesi, 10 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak ve itiraz süresi başlayacak. İtirazlar, 11 Mayıs saat 17.00'ye kadar yapılacak ve itirazların YSK tarafından incelenmesine başlanacak. Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılacak itirazlar 12 Mayıs'ta YSK'ce karara bağlanacak.
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 13 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak. Cumhurbaşkanı seçim propaganda dönemi başlayacak.
Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için 14 Mayıs'ta YSK'de kura çekilecek.
Bahçeli'nin 'FETÖ' sorusu
Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin, 'Bu 100 bin kişinin içerisinde eğer FETÖ, PKK desteğiyle veya buna benzer imkanlarla bir aday taraması yapılacaksa, o zaman FETÖ'nün seçmendeki siyasi ayağının hangi aday etrafında toplandığı hakkında bir kanaat oluşabilir. Burası önemlidir. Ne kadar ByLock'çu var, ne kadar görevden alınmış olan var, ne kadar uzaklaştırılmış olan var, bunların ne kadar yakını var? Bunların hepsi hangi aday etrafında düğümlenip 100 bini tamamlayacaksa, o zaman Türkiye açısından önemli bir sonuç elde edilmiş olabilir.' dedi.
'FETÖ darbe hareketinde bir siyasi ayak var'
Bir gazetecinin 'İçeriğe ilişkin bizimle paylaşabileceğiniz bir şeyler var mı?' sorusuna Bahçeli, 'Var.' karşılığını vererek şunları söyledi:
'Dün akşamdan bu yana kafamı meşgul eden bir konu var. O da şudur, 15 Temmuz darbesinin siyasi ayağı hep tartışıldı. Siyasi ayak üzerinde kesin bir sonuçtan bahsedilemez duruma geldi. İleriki günlerde bu nasıl olacak onu bilemiyorum. Demek ki FETÖ darbe hareketinde bir siyasi ayak var. Siyasi ayağın olduğu yerde siyasi seçmen olur. Şimdi dikkatinizi çekmek istediğim konu şudur, dört cumhurbaşkanı adayı 100 bin müracaatı öngördü. 100 bin imza talebinde bulunan dört kişiden bir tanesi CHP'nin 15 milletvekili kaydırmasıyla destek buldu. Dolayısıyla 100 bin seçmen imzasına ihtiyaç kaldı mı? Kalmaması gerekirdi. Ama şahsiyet, 100 bin seçmenle adaylığını koyacağında ısrar etti. O zaman akla gelen soru şudur? Bu her aday için geçerlidir. FETÖ darbe hareketinden 15 gün sonra OHAL kabul edildi ve uygulamaya koyuldu. Çok sayıda Silahlı Kuvvet ve Emniyet mensubu ile öğretim kadroları ve eğitim sektöründe önemli uzaklaştırma, görevden alma oldu. Bunların bir de aileleri, çevreleri vardır. Şimdi merak ettiğim konu şudur? AK Parti'nin Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı FETÖ'nün seçmen ayağı üzerindeki etkisini bugüne kadar takip etmiş midir? Etmezse 100 bin kişinin içerisinde bu hangi aday etrafında toplanabilir? Burası benim kafamı biraz meşgul ediyor. Onun için zannediyorum bu 100 bin kişinin içerisinde eğer FETÖ, PKK desteğiyle veya buna benzer imkanlarla bir aday taraması yapılacaksa o zaman FETÖ'nün seçmendeki siyasi ayağının hangi aday etrafında toplandığı hakkında bir kanaat oluşabilir. Burası önemlidir. Ne kadar ByLock'çu var, ne kadar görevden alınmış olan var, ne kadar uzaklaştırılmış olan var, bunların ne kadar yakını var? Bunların hepsi hangi aday etrafında düğümlenip 100 bini tamamlayacaksa, o zaman Türkiye açısından önemli bir sonuç elde edilmiş olabilir.'
'Aklımdan alıyorum'
Devlet Bahçeli, '100 bin kişi teker teker güvenlik soruşturmasından mı geçirilsin?' sorusu üzerine, bunun önemli bir düşünce olduğunu vurguladı. Bahçeli, 'Yani FETÖ ile mücadele ediliyorsa, FETÖ'de bu mücadelesini yaparken hala kendi ısrarını devam ettiriyorsa her konuyu değerlendirmek durumunda olacak. Acaba Pensilvanya'dan bir talimat gelip, 100 bin kişiyi filan aday etrafında toparlayınız derlerse, FETÖ benim en kötü şartlarda dahi 100 bin taraftarım var hala Türkiye'de derse ne olur? Bunları çok yönlü düşünmek lazım. Bunu da tartışılsın diye ortaya koyuyorum.' değerlendirmesinde bulundu.
'Size gelen bir istihbari bilgi mi var?' sorusuna Bahçeli, 'Hayır efendim benimki düşüncedir. Bütün gazetelerde, şurada burada efendim bir şey söylediğimiz zaman Sayın Bahçeli bu bilgileri nereden alıyor? Aklımdan alıyorum.' karşılığını verdi.