Tarih: 09.05.2018 13:39

İran'dan ABD tepkisi: Bayrak yaktılar

Facebook Twitter Linked-in

 

İran'ın dini lideri Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararıyla ilgili, 'Trump, anlaşmadan çekilerek hata yaptı' açıklamasında bulundu.

İran'ın dini lideri Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararıyla ilgili, 'Trump, anlaşmadan çekilerek hata yaptı' açıklamasında bulundu. Hamaney aynı zamanda Trump'ın açıklamaları hakkında, 'Aptal ve sığ' yorumu yaparken, 'Trump konuşmasında 10 yalandan fazlasını yaptı' dedi. 

'Sıra ateşe vermekte'

Muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesi, Trump'ın kararına tepki olarak Cumhurbaşkanı Ruhani hükümetine nükleer faaliyetleri anlaşmadan önceki seviyeye döndürme çağrısında bulundu.

İran Lideri Ali Hamaney'in geçen yıl yaptığı 'ABD anlaşmayı yırtarsa biz ateşe veririz' açıklamasına atıfta bulunan gazete manşetinde, 'Trump nükleer anlaşmayı parçaladı sıra ateşe vermekte' başlığını kullandı.

Gazetenin haberinde ABD'nin anlaşmadaki hiçbir taahhüdünü yerine getirmediği belirtilirken, buna karşılık İran'ın nükleer faaliyetlerine hızlı bir şekilde dönüş yapması gerektiği ifade edildi.

Bayrak yaktılar

Trump'ın kararına tüm dünyada tepki gelirken İranlı milletvekilleri ABD bayrağını ateşe verdi. 

Öte yandan, İran Parlamentosunun, ABD'in nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından, 'orantılı bir karşılık' çağrısı yapan bir tasarıyı oylayacağı açıklandı.

Parlamentodaki vekiller, anlaşmanın devamı için Avrupalı devletlerin İran'a bazı garantiler vermesi gerektiğini savundu.

İran Devrim Muhafızları komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Jafari, Avrupa'nın ABD'ye bağlı olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Jafari, Avrupa'nın ABD Başkanı Trump?a bağlı olduğunu ve Trump tarafından reddedilen nükleer anlaşmayı korumak için bir şeyler yapabilme kabiliyetlerinden şüphe duyduklarını söyledi. Tümgeneral Jafari, Avrupa'nın Trump'ı diğer ülkeler için hayatı zorlaştıracak adımlar atmamasını istediklerini, fakat Avrupa'nın tek başına hareket edemeyeceğini söyleyerek, 'Avrupa'nın İran ile ABD arasında bağımsız bir karar veremedikleri ve ABD?ye bağlı oldukları açıktır' dedi.

Anlaşmaya göre İran, yaptırımların kaldırılması karşılığında uranyum ve diğer nükleer kalkınmanın zenginleştirilmesini frenlemeyi kabul etmişti. Jafari, ABD'nin anlaşmadan çıkmasının sadece İran'ın füze programını ve bölgesel etkisini sınırlamak için bir bahane olduğunu gösterdiğini söyledi. Jafari, ?Düşmanın meselesinin askeri yeteneklerimiz olduğu gerçeğine dikkat ederek, silahlı kuvvetler yeteneklerini genişletmeye daha fazla dikkat etmelidir? dedi.

kaynak: haberturk.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —