Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Haziran?da yapılacağının açıklanmasının ardından vatandaşlar ikamet değişikliğinin nasıl yapıldığını ve oy kullanmak için ikamet değişikliği son gün 2018 ne zaman sorularını araştırmaya başladı.
Yüksek Seçim Kurulu, mobil üzerinden seçmen sorgulamanın aktif olduğunu açıkladıktan sonra hem mobil üzerinden hem bilgiler üzerinden YSK seçmen sorgulama, işlemleri ve bilgilendirmeleri yapılabiliyor. Adres değişikliği 3 gün sonra, 12 Mayıs'ta sona eriyor. 24 Haziran 2018 tarihinde ilk defa yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nden önce vatandaşın mutlaka ikametgahını yaşadığı yere alması gerekiyorken, 12 Mayıs günü nüfus memurları da fazla mesai yapmaya hazırlanıyor.
Her seçmenin bağlı bulunduğu adrese göre oy kullanacağı yer belli oluyor. Peki, ikametgah değişikliği nasıl ve nereden yapılır? Muhtarlığa gitmeden adres değişikliği işlemi yapılabilir mi? e-Devlet üzerinden ikametgah değişikliği nasıl bildirilir? İşte, adres değişikliği konusuna ilişkin tüm merak edilenler...
İkametgah değişikliği nasıl yapılır?
Bağlı bulunduğu adresten taşınan vatandaşlar ikametgah değişikliklerini bildirmekle yükümlüdür. Yapılmadığı takdirde cezai yaptırımı bulunan adres değişikliği konusu, seçime az bir zaman kala çok daha fazla önem kazandı. Her seçmen kayıtlı bulunduğu adrese göre oy kullanacağı için ikametgah değişikliği işlemi yapacak olanların işlemlerini geciktirmemeleri öneriliyor. Seçmen listeleri açıklanmadan evvel işlemi gerçekleştirirseniz oturduğunuz mahallede oyunuzu kullanabilirsiniz, aksi takdirde oy kullanmak için bir evvelki adresinize ulaşmanız gerekecek.
Adres değişikliği yapmak için iki yöntemden birini seçebilirsiniz;
? Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmek. Bunun için de öncelikle adresinizin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğünü http://adres.nvi.gov.tr internet adresinden sorgulama yaparak öğrenmek.
? E devlet sistemi üzerinden e imza ile yapmak, gibi iki yöntem bulunmaktadır.
Son gün 12 Mayıs, memurlar fazla mesai yapacak
24 Haziran'da düzenlenecek seçim öncesi seçmenler de nerede oy kullanacağını merak edip seçmen sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar 2-12 Mayıs arasında gerekli değişik işlemleri için başvurabilecek. Nufüs memurları ise ikametgah değişikliğinin son günü olan 12 Mayıs Cumartesi günü fazla mesai yapacak. Cumartesi günü ikametgah işlemleri sürecek.
İkametgah değiştirme işlemleri
Yeni taşınılan adrese ikametgah bildirme süresi 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50 ve 51.maddeleri ile 20 iş günü olarak belirlenmiştir. Kişiler adres değişikliği için bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğüne gider. Adres değişikliği yapılırken beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez. Ancak adres bildirimi yaptıktan sonra sizinle beraber yaşayanlar varsa onlarla da başvuruya gitmeniz gerekiyor.
Eğer ikametinizi birlikte oturma gerekçesiyle değiştiriyorsanız; yapmanız gereken birlikte oturacağınız kişi ile birlikte müracaat etmek. Bunun söz konusu olmadığı durumlarda, apartman ya da site yöneticisi, muhtar tarafından birlikte oturulduğuna dair yazılı beyan ibraz edilmelidir.
Beyan edilen adres dolu ise adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit ettirici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir. Nüfus Müdürlüğünden ikamet değişikliğinin ardından verilen belgeyi mahalle muhtarına bildirmek zorunlu bir işlem değildir.
E-devlet üzerinden ikametgah değiştirme
Genellikle ikametgah belgesi almak için kullanılan e-Devlet ile bazı şartlar yerinde ise adres değişikliği de yapılabiliyor. İkametgah değişikliği için gerekli olan mobil imza veya elektronik imza oldukça maliyetli olması ile biliniyor. Noter tasdikli belge, aylık veya yıllık ücret, şahsi başvuru gibi birçok safhada alınan elektronik yahut mobil imza olmadan e-Devlet'ten adres değişikliği bildirimi yapmanız mümkün değildir.
İkametgah değişikliği bildirmeyenler ne olacak
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50 ve 51.maddeleri gereğince adresini değiştirenlerin bu değişikliği 20 iş günü içinde bildirmeleri zorunludur. İkametgah değişiliğini bildirmeyenlere 50 TL idari para cezası kesilir. Bunun yanında aykırı bildirim cezası olarak da 1000 TL kesilir. Ancak her türlü afet, gasp hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle bu bildirimlerin yapılamaması hallerinde bu cezai yaptırım uygulanmaz.
kaynak: cnnturk/haber7