Meyan kökü, ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir.
Çoğumuzun adını duyduğu ama faydalarını tam olarak bilmediği bitkilerden biridir. Aslında yöre yöre çeşitli illerde farklı isimlerle anılır ve bu isimle bilinir. Halk Arasındaki Adları; ?Tatlı kök, boyam, piyam ve biyam? adlarıyla da anılır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sarı, mavimsi mor veya kahverengi renkli çiçekler açan, genellikle akarsu kenarlarındaki kumlukları seven bir bitkidir.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte sıcaklıklarda artmaya başladı. Meyan kökü birçok hastağın tedavisinde kullanılmasının yanısıra serinletici özelliğiyle sıcak havalarda oruç tutulmasını da kolaylaştırmakta. Bizler de sizler için ramazan ayında susuzluğunuza çare olacak meyan kökü şerbeti tarifini hazırladık.
Güney illerin serinleten içeceğinin adı Meyan Kökü Şerbeti, Meyan Şerbeti veya yöresel ismiyle: Aşlama.
Aşlama nasıl yapılır?
Aşlama, kaynatmaya ve ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecek. Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılıp rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır. Üç dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine kullanılmış olan tülbendin bir parçası gerilerek tekrar bir süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme işlemine katılmaz. Aşlama, arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve iki - üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak servis edilir.
Kaynaklar: miliyet.com.tr / evrensel.com
Enpolitik.com / Hanzade Karaşın