Milli sporcu, fil hastalığından lenf nodu transferiyle kurtuldu

Üç aylıkken fil hastalığına yakalanan ve hayatının 11 yılını tekerlekli sandalyeye bağlı geçiren basketbolcu Ömer Işık, lenf nodu transferi yöntemiyle sağlığına kavuştu Işık: 'Hastalıktan kurtulduktan sonra istediğim kıyafe

Güncel 18.02.2016 18:24:03 0
Milli sporcu, fil hastalığından lenf nodu transferiyle kurtuldu

İSTANBUL (AA) - Fil hastalığı dolayısıyla 11 yılını tekerlekli sandalyeye bağlı geçiren milli sporcu Ömer Işık, lenf nodu transferi yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Işık, Acıbadem Üniversitesi Hastanesinde düzenlenen basın toplantısında, üç aylıkken kasığında çıkan tümör nedeniyle birçok kez ameliyat geçirdiğini ancak alınan kitlenin daha sonra tekrarladığını söyledi.

Ayağında ve bacağında 10 yaşından şişkinlikler meydana geldiğini, yapılan son operasyona kadar şişmenin devam ettiğini ve bacak kalınlığının 60 santimetreyi bulduğunu belirten Işık, şöyle devam etti:

'Normal bir insan gibi hayatımı idame ettiremiyordum. Yürüme, giyinme konusunda sıkıntılar yaşıyordum, ayakkabı giyemiyordum. Hastalanıp havaleler geçirdiğim zamanlar oluyordu. 11 yıl boyunca kendi ölçümde, istediğim gibi pantolon giyemedim. Paçası geniş, bedeni bol pantolonlar bulmak ve giymek zorunda kalıyordum. Hastalıktan dolayı yapmak istediğim şeyleri yapamadım. 5-10 dakika yürüdükten sonra yarım saat dinlenme ihtiyacı duyuyordum. Çoğu kişinin bilmediği tuhaf bir hastalık olduğu için, çevremde beni görenler devamlı hastalığımı soruyorlardı ve bu durum beni üzüyordu. Hastalıktan kurtulduktan sonra istediğim kıyafetleri rahatça giyebiliyorum, ayrıca insanların tuhaf sorularından da kurtulmuş oldum.'

Ömer Işık, 2012'de Türkiye Tekerlekli Sandalye Genç Milli Basketbol Takımı'na seçildiğini, Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası'nda oynadığını dile getirerek, hedefinin A Milli Takım'da yer almak olduğunu aktardı.

- 'Tedavi sonrası bacak kalınlığında yaklaşık 30 santimetrelik bir fark elde edildi'

Işık'ın ameliyatını gerçekleştirin Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın da fil hastalığının etkili bir tedavisinin olmayışının hastalarda moral bozukluğuna sebep olduğunu ifade ederek, 'Son zamanlarda mikro cerrahinin ve süper mikro cerrahinin gelişmesiyle fil hastalığının kaderi değişti. Uyguladığımız lenf nodu transferi tedavisi sayesinde Türkiye'de bu hastalığın çözümü konusunda öncü olacağız. Ömer'in tedavi sonrası bacak kalınlığında yaklaşık 30 santimetrelik bir fark elde edildi' diye konuştu.

Fil hastalığının doğumsal ya da sonradan gelişebileceğine işaret eden Karaaltın, şunları kaydetti:

'Burada temeldeki mantık, farklı bir bölgeden bir lenf düğümünü alıyoruz ve sorunlu olan yere taşıyoruz. Buradaki o lenf düğümleri hem pompa hem de toplayıcı görev üstleniyor. Dolayısıyla o biriken sıvı ve hastalığa neden olan olayı geriletiyor ve daha iyi hale getiriyor. Ayrıca operasyonun gerçekleştirilebilmesi için hastanın bu tedavi süreci için uygun olması gerekiyor. Ömer bu tedavi için gayet uygundu ve biz de bu süreci olumlu tamamlayacağımıza inandık. Tedavi süreci gayet iyi gitti. Şişler inip sonuçları almaya başlayınca bizim de yüzümüz güldü.'



Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °
Perşembe 7.7 ° / 1 °