RTÜK Başkanı Yerlikaya: 'Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada ben söylesem ve b
ANTALYA (AA) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, 'Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada ben söylesem ve bunlar televizyonda yayınlansa RTÜK olarak o kanala kapatma cezası vermemiz gerekir' dedi.
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen 'Yönetim Çalıştayı'nda konuşan RTÜK Başkanı Yerlikaya, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilgili bir kanun çıkartma hazırlığı yapıldığını, bu konuyla ilgili bir taslak hazırlığı olduğunu ve yakın bir zamanda taslağın Meclis'e geleceğini söyledi.
Radyo ve televizyonları düzenleme ve denetleme yetkisinin seçim dönemlerinde YSK'ya verildiğini hatırlatan Yerlikaya, 'Son seçimlerde televizyon kanallarına orantısız olan değişik cezalar geldi. Bunlar RTÜK'ün verdiği cezalar değil, kurumumuz sadece sekretarya görevi gördü' diye konuştu.
Söz konusu cezalara neden olan kanunun temelinde 'eskimişliğin' yattığına işaret eden Yerlikaya, bu yasanın ilgili maddesinin TRT'nin tek kanal olduğu dönemlerden kaldığını kaydetti.
Yerlikaya, 'Tüm partiler televizyondan eşit oranda istifade edebilsinler diye bu kanun maddesi konulmuş. Ancak aradan uzun yıllar geçti. Değişlik ortamlarda bin 700'e yakın radyo ve televizyon yayın yapıyor. Böylesine çoğulcu bir ortamda ilgili yasa eskimiş durumda. Her partinin kendisini ifade edebileceği bir veya birden fazla radyo televizyon kanalı var. Bu yasanın değişmesi gerektiği kanaatindeyim' dedi.
- Evlilik programları
Bazı televizyon dizileri ve evlilik programlarıyla ilgili çok şikayetler aldıklarını vurgulayan Yerlikaya, bu konularda paydaşlarıyla istişare ederek bazı uygulamalar yapmayı planladıklarını belirtti. Yerlikaya, bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarına değindi.
Dizi yapımcıları ve yayıncılarla zaman zaman bir araya gelmeyi istediklerini dile getiren Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor. Ağzımıza alamayacağımız şeyler söyleniyor. Evlilik programlarındaki o sözlerin bazılarını burada söylesem ve bunlar televizyonda yayınlansa RTÜK olarak o kanala kapatma cezası vermemiz gerekir. İş o kadar kötü boyutlara gidiyor. Yayıncı arkadaşları uyarıyoruz, bu konuda RTÜK'ün de milletimizin de hassasiyeti var.'
- 'En iyi platform uydu'
TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül, televizyon kanallarının yüzde 90'ından fazlasının uydu üzerinden yayın yaptığına dikkati çekti. Yayıncılık için en iyi platformun uydu olduğunu ifade eden Gül, 2023 hedeflerinin 10 uydu ile hizmet vermek olduğunu kaydetti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Spektrum İzleme Dairesi Başkanı Yunus Şuayip Çetin de Türkiye'de 15 milyon sabit ve 75 milyon mobil hat ile 35 milyon internet abonesi olduğu bilgisini verdi. Kurumlarının yaptığı düzenlemeyle cep telefonu numaraları değişmeden operatör değişikliği yapılabildiğini anımsatan Çetin, 'Düzenlemeden sonra nüfusumuzdan daha fazla numara taşıdık' dedi.
RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy ise konuşmasında radyo ve televizyon yayıncılarına destek verilmesi çağrısında bulundu. 'Zorunlu yayın' adı altında yılda 385 milyon 600 bin lira değerinde bir yayın yaptıklarına dikkati çeken Gürsoy, gazetelere resmi ilan payı adı altında yılda 400 milyon liralık katkı verildiğini ve kendilerinin de buna benzer bir destekten yararlanmaları gerektiğini ifade etti.
Radyo ve televizyon yayıncılığının sorunlarının tartışılacağı çalıştay, yarın sona erecek.