İSTANBUL (AA) - EDA TOPCU - Bir dönem müşterilerden aynı anda gelen sipariş ve fotoğraf taleplerine yetişmekte zorlanan garsonlar, özçekim trendinin yayılması ve yaygınlaşması ile rahat bir nefes alırken, en çok 'Olmamış bir daha çek' cümlesinden kurtuldukları için memnunlar.
Bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı, diğer bir tabirle kendi kendinizin fotoğrafını çekmek anlamına gelen, fotoğraf için kimseye ihtiyaç duymamak olarak da açıklanabilen 'özçekim (selfie)' modası her geçen gün artarak yayılıyor.
Özellikle Oscar Ödül töreninin sunucusu Ellen DeGeneres'in dünyaca ünlü yıldızları aynı karede buluşturduğu özçekimin 2 milyondan fazla retweet edilmesi, yaşanan yoğunluktan dolayı sosyal paylaşım sitesi twittera 20 dakika erişilememesi sonrası dünyada adeta bir özçekim çılgınlığı yaşanmaya başladı.
Özçekim trendine ABD Başkanı Barack Obama'dan, Barcelona futbol takımı oyuncusu Neymar'a, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim'den Galatasaray'ın eski futbolcusu Didier Drogba'ya kadar, sanat, siyaset ve futbol dünyasının tanınmış isimleri büyük ilgi gösterdi.
Kamuyonun yakından tanıdığı bu isimlerin trende uyum sağlaması doğal olarak kullanımın yaygınlaşmasını ve hızlanmasını sağlarken, olayın ilgi çeken başka bir yönü de fotoğraf karesinin içinde olmasa da özçekim modasının yaygınlaşmasından, en az fotoğrafta yer alan kişiler kadar garsonların da memnuniyet duyması.
-'Bir fotoğrafımızı çeker misin?' soruları azaldı
Özçekim trendinin bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde, kafelerde, restoranlarda bir araya gelen müşteriler, bulduğu ilk boş garsona çay söylemeden önce fotoğraf çekme talebini iletiyordu.
Özellikle hafta sonu ve akşam mesai çıkışı gibi müşteri yoğunluğunun en fazla olduğu saatlerde gelen siparişlere yetişmeye çalışıp, bir de üstüne fotoğraf talep eden müşterileri memnun etmek garsonlara ek bir yükü de beraberinde getiriyordu.
Müşterileri kırmamak adına gelen her fotoğraf talebini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden garsonlar, 'Olmamış bir daha çek' sorusuna sıklıkla maruz kaldıklarını, bunun yanı sıra bir masadan gelen fotoğraf talebinin domino etkisi yaparak kısa zamanda bütün mekana yayıldığını anlattılar.
Bu durumun kendilerini zaman zaman sıkıntıya soktuğunu belirten sektör çalışanları, trendin yayılmasına hizmet eden herkese teşekkür ediyor.
-'Biri isteyince diğerleri istiyor, neredeyse sırayla tüm masaları geziyorduk'
Bir kafede garson olarak çalışan Musa Tekpak AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'İşlerimizi daha da kolaylaştırdı. Önceden yoğun günlerde fotoğraf mı çekeceğiz, sipariş mi alacağız derken arada kaynıyor ve şikayetçi olan müşterilerimiz oluyordu bu durumdan. Bu şikayetler de bize yansıyordu. Şimdi selfie modası ile birlikte daha rahatladık. Tamamen sona ermese de, 'Bizi bir çeker misin soruları' eskiye nazaran azaldı. Bir de 'olmamış bir daha çek' diyenler vardı. Uygulamanın yayılmasından biz memnunuz' ifadelerini kullandı.
Garson Murat Sabun ise, 'Önceden bize telefonla çektiriyorlardı, şimdi özellikle selfie çubuklarının da çıkmasıyla birlikte kendi fotoğraflarını kendileri çekiyorlar. Biz çok rahatladık, en azından şimdi kendi işimize bakabiliyoruz. Herkes kendini çekiyor. Bir de domino etkisi yaratıyor, bir masa çektirince diğer masalar da istiyordu, sırayla hepsine gidiyorduk. Şimdi gayet rahatız' dedi.
-'Artık kimseden rica etmeden kendi fotoğrafımızı çekiyoruz'
İstanbul'da bir restoranda garson olarak çalışan Şeref Özer ise özçekim trendinin yayılmasından memnun olan garsonlardan bir diğeri. Bu durumun kendileri için çok iyi olduğunu belirten ve trendin yayılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür eden Özer, 'Aslında bizim için çok iyi oldu. Daha önce yoğunluk sırasında müşterilerimiz bizden fotoğraf çekmemizi istiyordu. Biz o sırada stres, sıkıntı arasında zorluk yaşıyorken, şimdi kendi fotoğraflarını çekmeleri bizim için iyi oldu. Bu durumdan biz şu an çok memnunuz. Onlar kendi fotoğrafını çekerken biz de kendi işimize bakıyoruz, daha rahat çalışıyoruz' diye konuştu.
Müşterilerden bankacı Mert Abay ise gittikleri mekanda daha önce garson arkadaşlardan istedikleri fotoğraf talebini, trende uygun olarak kendilerinin çekmesinden ve sosyal medyada bunun bir karşılığının olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, 'Eskiden garson arkadaşlardan rica ediyorduk ama şimdi böyle bir trend başladı, gidiyor. Artık kimseden rica etmeden çatır çatır kendimiz çekiyoruz. Aslında selfie çubuğumuz da hep yanımızda olur ama bugün yok. Bu kadar yayılmasından ve yaygınlaşmasından memnunuz' dedi.