Trump, savaşı yeniden başlattı

Trump Çin'den ithal 800'den fazla kalem ürüne 6 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

Dünya 18.06.2018 11:19:00 0
Trump, savaşı yeniden başlattı

Trump Çin'den ithal 800'den fazla kalem ürüne 6 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.


ÖNCEKİ UZLAŞILAR GEÇERSİZ SAYILACAK


Çin Ticaret Bakanlığı da ABD'nin kararına 'aynı kapsam ve güçte' gümrük vergisiyle karşılık vereceğini ve Trump ile ticaret alanında bundan önce varılan uzlaşıların 'geçersiz' olduğunu Cuma günü açıkladı.


695 KALEM ÜRÜNE YÜZDE 25 VERGİ


Çin resmi haber ajansı Xinhua, yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacak 659 kalem ürün belirlendiğini açıkladı. Liste soya fasulyesinden otomobile ve deniz mahsullerine kadar farklı alanları kapsıyor.


DEĞERİ 50 MİLYAR DOLAR


Çin'in yayımladığı yeni listedeki ürün sayısı Nisan ayında yayımlanan listedekine kıyasla altı kattan fazla arttı ancak ürünlerin toplam mali değeri 50 milyar dolarda kaldı.Listeden uçak gibi yüksek mali değeri olan ürünlerin çıkarıldığı görülüyor.

Çin'in sanayi politikalarından zarar gördüğünü iddia eden ABD yönetimi bu zararların telafisi için Beijing ile birkaç tur müzakere yürüttü.

ABD'nin şikayetçi olduğu konular arasında Çin'in sanayileşme politikaları, Çin iç pazarına ABD'li şirketlerin girmesini zorlaştıran düzenlemeler ve iki ülke arasında Çin lehine 375 milyar dolar ticaret açığı bulunması yer alıyor.


AÇIKTAN SAVAŞ KAYGISI


İki ülke arasındaki müzakerelerden sonra alınan bu gümrük vergisi kararları süregelen ticaret geriliminin açıktan savaşa dönüşeceği kaygılarını beraberinde getiriyor.



Kaynak: Yeni Şafak

Cuma 27.7 ° / 16.7 °
Cumartesi 29.1 ° / 17 °
Pazar 30.8 ° / 19.7 °