Bakanlar nasıl belirlenecek, şartlar neler?

Bakanlar nasıl belirlenecek, şartlar neler?

24 Haziran 2018 seçimleri ile Türkiye?de parlamenter rejim son bulurken başkan yetkileri olan Cumhurbaşkanı sistemine geçiliyor. Bu sistemde bakanlar nasıl belirlenecek şartlar neler kimler bakan olabilecek?

Türkiye 24 Haziran 2018 erken seçiminde hem cumhurbaşkanı adayları hem milletvekilleri için oy verecek. Bu seçime 5 aday katılıyor. Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu birinci turda yarışan cumhurbaşkanı adayları. Birinci turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan (yüzde 50'nin üstü)  aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İKİNCİ TUR SEÇİMİ NASIL OLACAK? : 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak ilk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü olan 8 Temmuz 2018'de ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilenin varsa TBMM üyeliği sona erecek.

BAKANLAR NASIL BELİRLENECEK? : 24 Haziran 2018 seçimleri ile Türkiye?de parlamenter rejim son bulurken başkan yetkileri olan Cumhurbaşkanı sistemine geçiliyor. Cumhurbaşkanı seçilen kişi Meclis dışından 26 bakan atayarak, kabinesini kendi oluşturacak. Bakanlar Milletvekili olmayacak.

Yeni sistemde Başbakan da bulunmayacak. Cumhurbaşkanının en az 2 yardımcısı olacak. TBMM?de de Milletvekili sayısı da 50 artarak ve 600'e yükselecek. Milletvekili seçilebilme yaşı da bu seçimde 25'ten 18'e indirildi. Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri artık beş yılda bir aynı günde yapılacak.

NASIL OY VERİLECEK : 24 Haziran seçiminde iki adet oy pusulası bulunuyor. Bunlardan ilkinde Cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafları isimleri ve altında da 'EVET' mührünün basılacağı alan bulunuyor. Seçmen kime oy vermek istiyorsa o adayın isminin altındaki alana EVET mührünü basacak.

MİLLETVEKİLİ OY PUSULASI : Seçmenlerin aklını kurcalayan çeşitli sorular var: ?Yalnızca ittifaka oy atabilir miyiz? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir miyiz? Oy pusulalarında 'ittifak alanı' denilen bir alan var. İttifaka oy verecek seçmenlerin bu alana mühür basması durumunda oylar geçerli olacak.

Seçmen 'ittifak alanında' mührünü isterse yalnızca tek bir partiye basabilir, isterse yalnızca ittifak bölümüne... Ayrıca, hem ittifak bölümüne, aynı zamanda bunun altındaki parti alanlarına da basabilir mührü. Mühür bu alanda birden fazla defa basılsa bile 'oy tektir' ilkesi nedeniyle, oy geçerli olacak. Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, sayım aşamasında oy o partiye yazılıyor. Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy 'ittifak ortak oyları' sütununa yazılıyor. Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor. Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.



Kaynak: İnternet Haber