Tarih: 29.07.2018 16:48

Yusuf Dedenin ölümünün ardından sağlıkta şiddet tartışması: Beyaz kod nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Son örneği ile bambaşka bir hal alan 'Sağlıkta şiddet sarmalı' bir kez daha Türkiye'nin gündemine oturdu. 

Amacı, hastanede hasta , hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamak olan 'beyaz kod' uygulaması en az polisin orantısız müdahalesi kadar tartışma yarattı. 

Sağlık Bakanlığı doktorlara kendilerini şiddete karşı korumaları doktorlara tanıdığı 'beyaz kod' uygulaması ve ardından polisin orantısız müdahalesi Giresun'da 82 yaşındaki Yusuf Topal'ın ölümüne yol açarak büyük tepki topladı.

'Vicdanları sızlatan ölüm'

Giresun'da 82 yaşındaki Yusuf Topal'a Sağlık Bakanlığının doktorlara tanıdığı 'beyaz kod' hakkını uygulayan doktorun şikayeti üzerine iki polis memuru müdahale etmiş, yaşanan olay sırasında polisler 82 yaşındaki Topal'a ters kelepçe ve biber gazı kullanmıştı. Elim hadisenin ardından kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Topal, olay sonrasında yaşamını kaybetmiş, Yusuf dedenin ölümü vicdanları sızlatmıştı. 


82 yaşındaki Topal'a sert müdahale eden iki polis memuru açığa alınırken, asıl mağdurun kendileri olduğunu, doktorun uyguladığı 'beyaz kod' yasasını gerçekleştirdiklerini belirttiler. Hal böyle olunca 'beyaz kod'un da nasıl ve hangi hallerde, suistimal edilmeden kullanılacağı merak edilmeye başlandı. Sağlık çalışanlarına yöneltilen şiddet hiçbir hali ile kabul edilemezken, doktorlara kendilerini korumak için kullanacakları 'beyaz kod' uygulamasının da suistimal edilmeden hakkaniyetli uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi elzem görünür oldu. 


Giresun?da 82 yaşındaki Yusuf Topal?a biber gazı sıkıp ters kelepçe takıp yerde sürükledikten sonra ölümüne sebep olan ve açığa alınan iki polis memurunun savcılık ifadeleri ortaya çıktı. Polis memurları ifadelerinde, Topal?ın güçlük çıkardığını ve asıl mağdurların kendileri olduğunu savundu.



82 yaşındaki Yusuf Topal'ın ölümüyle sonlanan olayın ardından açığa alınan ve savcılığa ifade verdikten sonra serbest kalan iki polisin ifadelerine ulaşıldı. Haklarında soruşturma başlatılan iki polis, doktorun ?beyaz kod' vermesi üzerine olay yerine gittiklerini anlattı. Sağlık merkezi önünde gözaltına almak istedikleri 82 yaşındaki adamın kendilerine direndiğini belirten polisler, bu nedenle ters kelepçe takmak ve biber gazı kullanmak zorunda kaldıklarını iddia etti. Polisler, 'Topal bize güçlük çıkardı, olayda asıl mağdur biziz' dedi.

Ailenin şikayeti üzerine doktora soruşturma başlatıldı

Bu arada ailenin şikayeti üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık merkezindeki doktor Ö.Y. hakkında soruşturma başlattı. Topal ?ın eşi Fatma Topal için evde bakım hizmeti kararı olmasına rağmen bu kararın uygulanması için gereğini yapmadığı iddiası araştırılacak.

Doktor Ö.Y.'nin, bir hafta önce de başka bir hastaya bakmadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'na şikayet edildiği öne sürüldü.

BAKAN SOYLU, AİLEYİ ARADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yusuf Topal'ın oğlu Ahmet Topal'ı telefonla aradı. Soylu'nun aileye olayla ilgili üzüntü ve taziyelerini ilettiği ifade edildi.

Ailenin akrabası ve avukatı Hicran Akkaya Şenol, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun aileyi telefonla aradığını belirterek üzüntülerini ve taziyelerini bildirdiğini söyledi. Şenol, 'Kendisi bize olayın titizlikle soruşturulacağını belirtti. Yusuf Dedemizin eşi Fatma Hanımın evde sağlık hizmeti alıp alamadığını sordu. Biz de kendi imkanlarımızla özel doktor temin ettiğimizi ve bu sayede tedavi aldığımızı ilettik' dedi.



82 yaşındaki dede doktorla tartışmıştı

Topal, yürüme güçlüğü çeken 82 yaşındaki eşi Fatma Topal'ın kronik hastalıkları için kullandığı ilaçların bitmesi üzerine 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi'ne gitmiş, burada reçete yazmayan doktor Ö.Y. ile tartışmıştı.

Doktorun polis ekiplerini çağırması üzerine sağlık merkezine giden polisler, 82 yaşındaki adamı gözaltına almak istemişti. Polisler, kendilerine direnen Topal'a önce biber gazı sıkmış, ardından da ters kelepçeleyerek yerde sürüklemişti. Yaşananların ardından Topal kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Beyaz kod nedir?

 Sağlık çalışanlarına yönelik olası bir kavga, taciz ve sağlık personeline yönelik her türlü tehdit unsurlarının ilgili sağlık kuruluşunda görevli kişilerce ortadan kaldırılması için ''beyaz kod'' diye anons edilerek, kuruluşun kendine ait oluşturduğu telefon numarası tuşlanıyor ve görevlilerin bir an önce olay mahaline gelmesi sağlanarak olayın ortadan kalkması sağlanıyor. 
Beyaz kod; güvenliğimiz tehdit altında demenin şifreli halidir.

Şiddet olayını kurum yöneticileri derhal, 24 saat hizmet veren 113 numaralı telefonla Beyaz Kod Birimi'ne bildiriyor.

Eş zamanlı olarak olay kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettiriliyor, ardından da Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesindeki 'Beyaz Kod Bildirim Formu' dolduruluyor. Şiddete uğrayan sağlık çalışanı da 113'ü doğrudan arayabiliyor.

Bildirim üzerine Beyaz Kod Birimi, olayın adli makamlara intikal ettirilip ettirilmediğini araştırıyor, bu yapılmamışsa olay derhal adli makamlara iletiliyor.

Beyaz Kod Birimi, ayrıca şiddet olayının gerçekleştiği sağlık kurumunun hukuk birimlerine de olayın bildirildiğini teyit ediyor.

Bakanlığın hukuk birimi, işlenen suçtan mağdur olan personele, bu kişinin vefatı halinde ise kanuni mirasçılarına talep edilmesi halinde hukuki yardım yapıyor.


haber: enpolitik.com/Melek S. Tunç




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —