Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban Bayramı 2018 yılında 20 Ağustos Pazartesi günü, Arefe günü; 21 Ağustos Salı günü ise bayramın birinci günü olarak idrak edilecek. ?Peki kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli, hangi hayvan kurbanlık olarak alınmalı? İşte mer

Kurban Bayramı 2018 yılında 20 Ağustos Pazartesi günü, Arefe günü; 21 Ağustos Salı günü ise bayramın birinci günü olarak idrak edilecek. Hafta sonu ve bayram tatilinin birleşmesi ile 9 günlük tatil oluştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğine işaret ederek bu yılki hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Peki kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli, hangi hayvan kurbanlık olarak alınmalı? İşte merak edilenler:

Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken noktalar

1. Etli, canlı olması gerekiyor.

2. Kulağının veya kuyruğunun kopuk olmaması gerekiyor.

3, Gözünün veya memesinin kör olmaması gerekiyor.

4. Çok hasta, zayıf olmaması gerekiyor.

5, Tüylerinin parlak olması gerekiyor.

6, Küçükbaş hayvanlarda, oğlaklar en az 1 yaşında, kuzuların en az 6 aylık ve annesi kadar olması gerekiyor. Koyun ve koçlar zaten kurban edilebiliyor ama yaş şartı koyun ve keçilerde farklılık gösteriyor.

7. Oğlakların 1 yaşında olması lazım. Erkek kuzular en az 6 aylık olmalı. 1 yaşını doldurmuş olan hayvanlar zaten kurban edilebiliyor.

8. Büyükbaş hayvancılıkta en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Tüm hayvanların 2 yaşını doldurması dişlerinden belli oluyor. Ortadaki küçük kuzu dişlerinin düşüp büyük anaç dişlerinin çıkmış olması gerekli.

9. Alt çenelerinde 2 büyük dişin olması gerekiyor. İslami bir ibadet yapıyoruz, bunu düzgün yapmak zorundayız.

Kaynak: Yeni Akit

Enpolitik.com/Hanzade Karaşın