Şarbonlu hayvanın eti nasıl anlaşılır?

Şarbonlu hayvanın eti nasıl anlaşılır?

İstanbul?da bazı hastanelere şarbon vakası görülmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Şarbon hastalığının gündeme gelmesiyle birlikte vatandaşlar şarbonlu et nasıl anlaşılır araştırır oldu. Şarbon hastalığı mikrobun

İstanbul?da bazı hastanelere şarbon vakası görülmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Şarbon hastalığının gündeme gelmesiyle birlikte vatandaşlar şarbonlu et nasıl anlaşılır araştırır oldu. Şarbon hastalığı mikrobun vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişiklik gösterir. Peki şarbonlu hayvanın eti nasıl anlaşılır?

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, şarbon hastalığı iddialarına dair, 'Panik yapılacak bir durum yok, her şey kontrol altında. Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz' dedi.

ŞARBONLU ET NASIL ANLAŞILIR?

Antrax'tan ölen hayvanların kadavralarında çok çabuk bir putrifikasyon görülür.(Kazeöz dekompozisyon) Buna karşılık rigor mortis yavaş veya hiç şekillenmez. Doğal deliklerden (Anüs, vulva, ağız ve burun) siyah renkte kan gelir ve pıhtılaşmaz. Vücudun çeşitli yerlerinde ödemler ve hemorajilere rastlanır. Hayvanın derisi yüzüldüğünde deri altı damarları çok dolgun olup kadavrada bir septisemi tablosu görülür. Jelatinöz infiltrasyon bölgelerindeki lenf yumruları büyümüş ve kesit yüzleri hemorojiktir.

Kan koyu renktedir ve pıhtılaşmaz, hava ile temasta zamanla rengi kızarır ve pıhtılaşma kabiliyeti kazanır. Dalakta akut bir şişme, normalden 4-5 kat büyüme , kapsülü gergin olup ve üzerinde kan oturmaları vardır. Kesit yüzü koyu renktedir, içinden katran gibi bir kan sızar. Karaciğer ve böbreklerde şişme, paranchim degenerasyonu gözlenir. Özellikle ince bağırsak mukozası parlak kırmızı renkte olup, şişmiş ve üzerinde hemorojiler bulunur. Vucud boşluklarında kanlı bir exudat vardır. Hastalık sığırlarda yanıkara ve diğer clostridial enfeksiyonlarla (basiller ichterohemoglobinuri) , pastörellozis , leptospirozis , piroplasmosis ile ; koyunlarda bradzot, clostridium septicum gastroenteriti, piroplasmosis ve leptospirosis ile; domuzlarda pastörellozisten ileri gelen pharangitis ile karışabilir.

ŞARBON HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, derileri yüzülmemeli ve etleri tüketilmemelidir. Şarbondan ölen hayvanlar 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak gömülmelidir. Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir. Riskli bölgelerde bulunan hayvanlar şarbona karşı aşılattırılmalıdır.


Kaynak: Yeni Akit