Dünya Turizm Forumu sona erdi

Dünya Turizm Forumu sona erdi

Genç Turizmciler Derneği ve Dünya Turizm Forumu Forum Başkanı Bağcı: 'Amacımız bu platformu, Türkiye'nin iddialı olduğu bir alanda, yani turizmde, bir marka haline getirmektir' 'Bugün Türkiye, dünyanın en popüler turizm destinasyonlar?

İSTANBUL (AA) - Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Dünya Turizm Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla sona erdi.

Forumun, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kapanış oturumuna, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı AK Parti İstanbul milletvekilleri, yerli ve yabancı turizm firmaları temsilcileri katıldı.

Burada konuşan Genç Turizmciler Derneği ve Dünya Turizm Forumu Başkanı Bulut Bağcı, ilk kez bu çapta yüksek katılımlı bir organizasyon gerçekleştirildiğini söyledi. Dünyanın dört bir yanından profesyonel turizmcileri ağırladıklarını ifade eden Bağcı, 'Almanya, Fransa, İngiltere, Suudi Arabistan, Malezya, Çin, ABD ve daha birçok ismini sayamadığım ülkelerden misafirlerimiz geldi. İki gün boyunca yoğun ve verimli toplantılar gerçekleştirildi. Temennimiz o dur ki, bu toplantılar global turizmin geleceği için birer referans noktası olsun' dedi.

Genç Turizmciler Derneği çatısı altında 2008 yılından bu yana turizm konusunda çalışmalar yürüttüklerini, süreç içerisinde birçok etkinliğe imza attıktan sonra Türkiye'de turizmin gelişmesi için girişimde bulunduklarını belirten Bağcı, '2014 yılında biz Türk turizmciler olarak dünya çapında markalaşmış bir organizasyon oluşturmaya karar verdik. Böylece forumun ilkini 2015'te İstanbul'da gerçekleştirmek üzere yola çıktık. İlki çok başarılı geçen forumun şu an ikincisi yapılıyor. Görüldüğü üzere daha ikinci yılda bu denli büyük bir potansiyele ulaşmış bulunuyor' diye konuştu.

Forum ile hedeflerinin global turizm stratejilerinin belirlendiği, tüm enternasyonal turizm otoritelerinin kabulünü kazanmış ve karar alıcıların her yıl bir araya geldiği bir platform kurmak olduğunu dile getiren Bağcı sözlerini şöyle sürdürdü:

'Amacımız bu platformu, Türkiye'nin iddialı olduğu bir alanda, yani turizmde, bir marka haline getirmektir. 2016 yılında İstanbul'da 7 bin kişiyi ağırlayarak ana toplantıyı; Körfez Bölgesi'nde, Uzakdoğu ve Antalya'da bölgesel toplantıları yapmayı planlıyoruz. Aslında bu hedefleri koyarken, forum için temel bir felsefe belirlemeyi de ihmal etmedik. İki gün önce, açılış konuşmasında yabancı konuklarımıza da ifade ettiğim gibi, bu idealin temelinde barış ve iş birliği temaları yatıyor. Bizler turizmin bölgesel barışa ve iş birliğine büyük katkıları olacağını biliyoruz. Aynı şekilde barış ve iş birliğinin de turizmi geliştireceğine inanıyoruz. Yani burada çift taraflı bir bereket söz konusu.'

Dünyanın büyük acılar yaşanılan günlerden geçtiğini, mülteci dramının yaşandığını hatırlatan Bağcı, 'Terör, Ortadoğu?da işsizlik, yoksulluk ve çaresizlikten besleniyor. Gençlerimiz, yani Ortadoğu?nun kadim kültürlerinde yoğrulması gereken genç dimağlar, bu sebeplerden ötürü bir terör bataklığının içine doğru çekiliyor. Biz genç turizmciler olarak tüm bu yaşananlardan kendimize sorumluluk çıkarttık. Çünkü turizm, orta ve uzun vadede gençlerin istihdamı, eğitimi ve gelişimi için kilit bir role sahip. Bölgeler arasındaki turizm hareketliliği birbirimizi tanıma yolunda bir köprü kurmak için eşsiz bir fırsat olabilir' ifadelerini kullandı.

Bulut Bağcı, Yunus Emre'nin, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz' sözlerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Eğer tanışırsak, sorunlarımızı daha kolay çözeriz. Eğer tanışırsak birbirimize kin ve nefret ile bakmayız. Biz genç turizmciler olarak bu tanışma sırrının, bugünün dünyasında turizm ile gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Turizme bu yüzden çok önem veriyoruz. Bugün Türkiye, dünyanın en popüler turizm destinasyonları arasında 6'ncı durumda. 2014 yılında 40 milyon yabancı misafir sınırını aşmıştık. 2023 yılı hedeflerine doğru emin adımlarla yol alıyoruz. Sadece kıyı turizmi ile değil, sağlık, kongre, kültür, doğa, gastronomi gibi turizm çeşitleriyle potansiyel pazarlara nüfuz eden ülkemiz, orta ve uzun vadede turizm alanında büyük adımlar atıyor. Son 14 yılda turizme yapılan yatırımlar bizleri çok ama çok güçlendirdi. Rakamsal veriler de bunu gayet iyi açıklıyor. Türkiye turizmi ufuk kazandı. Sorunların üstesinden gelirken, bu ufuk ile hareket etmemiz gerektiği kanısındayız.'

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ünal ve turizmciler, birlikte objektiflere poz verdi. Turizmciler, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir tablo hediye etti. Kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen gençlerin taleplerini de kırmayan Erdoğan, yanına gelen İbrahim Duranoğlu isimli bir gencin, Cumhurbaşkanı'nın hayatını konu alan iki kitabı imzaladı.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde foruma, 127 konuşmacı katıldı.