Tarih: 22.02.2016 18:06

Adliyelerde arabuluculuk uygulaması yaygınlaşıyor

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA (AA) - Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, hukuksal uyuşmazlıklarda taraflar arasındaki ihtilafı mahkeme sürecinden önce çözmenin hedeflendiği arabuluculuk sisteminin hızla yaygınlaşması için çalıştıklarını belirterek, 'Şu anda 23 adliyede arabuluculuk büroları açtık. Diğer mahkemelerde de bürolarımızı kurmaya devam edeceğiz' dedi.

Sincan Adliyesindeki arabuluculuk bürosunu hizmete açan Öztatar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, arabuluculuk sisteminin hukuksal altyapının oluşturulmasıyla 2 yıldır Türkiye'de uygulamaya başlandığını söyledi.

Öztatar, sistemin hızla yaygınlaştırılmasına çalıştıklarını ifade ederek, 23 adliyede arabuluculuk büroları açtıklarını, diğer mahkemelerde de bürolar kurmaya devam edeceklerini anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu?nun açıkladığı 6 aylık eylem planı kapsamında işe iade de dahil olmak üzere tüm iş davalarının arabuluculuk sistemine dahil edileceğini belirten Öztatar, 'Bu da yaklaşık 400 bine yakın bir dosyanın önce arabuluculuğa gitmesi demektir. Bu nedenle arabuluculuk büroları önemli görevler icra edecek. İşçiler buraya gelip buradan tayin edilecek arabulucuyla birlikte süreci başlatacaklar. Bu süreç geçtikten sonra eğer anlaşma olmazsa dava sürecine gidilecek' dedi.

Yaklaşık 160 ülkede arabuluculuk sisteminin uygulandığını dile getiren Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Arabuluculuk sistemi adalete hızlı erişimi sağlayacak. Bugün bir dava açıldığında 200 ila 400 gün arasında çözülmesi mümkün. Arabuluculuk sürecinde bir uyuşmazlığı bir günde veya bir günden daha az bir sürede çözebiliyoruz. Bu, vatandaşlarımız için çok büyük bir imkan. Ayrıca ekonomik bir sistem. Davaya göre çok ucuz. Aile mahremiyeti veya ticari mahremiyetin korunduğu gizli bir sistem. Ayrıca taraflar kendi kararlarını kendileri veriyorlar. Yani davalarda bir kazanan, bir kaybeden varken bu sistemde iki taraf da kazanıyor ve husumetler bitiyor. Bu sistem ticari barışa, işçi işveren arasındaki barışa katkı sağlıyor. Vatandaşlarımız şunu bilsinler, dava en son çare, artık arabuluculuk diye bir sistem var.Vatandaşlarımız bu sistemi bilsinler ki yarın dava sürecinde 2-3 yıl kaybetmesinler. Gelsinler onlara daha güzel bir şekilde hizmet verelim. Buraya gelmeleri hak arama hürriyetleri anlamında bir sıkıntı yaratmaz, dava açma hakları ellerinden alınmıyor.'

Şu an ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, alacak davaları, tazminat davaları, kiracı kiralayan uyuşmazlıkları telif hukuku gibi alanların arabuluculuğa elverişli alanlar olduğunu dile getiren Öztatar, işçi işveren uyuşmazlıklarından başlamak üzere zorunlu arabuluculuğa doğru geçiş yapılacağını kaydetti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —