Tek tip paket uygulamasına uymayana 20 bin tl ceza!

2016 yılında torba yasaya giren ancak daha sonra torba yasadan çıkarılan sigarada tek tip paket uygulaması yeniden gündemde.

Güncel 12.11.2018 17:05:00 0
Tek tip paket uygulamasına uymayana 20 bin tl ceza!

2016 yılında torba yasaya giren ancak daha sonra torba yasadan çıkarılan sigarada tek tip paket uygulaması yeniden gündemde. Yeniden torba yasaya konulan ve komisyondan geçen düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis'ten geçerek yasalaşması bekleniyor. Düzenleme ile sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Paketlerde sigaraların markasına ait logo da yer almayacak. Düzenleme 7 ay içinde uygulanacak ve aykırı davrananlara 20 bin TL ceza kesilecek.

2011 yılında ilk defa Avustralya?da hayata geçirilen daha sonra İngiltere, İrlanda, Fransa ve Macaristan gibi çok sayıda ülkede uygulamaya yönelik adımların atıldığı sigarada tek tip paket uygulaması şimdi de Türkiye?de uygulanmaya başlıyor. Tütün ürünlerinin satışına ve kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin içinde yer aldığı torba yasa Meclis?te komisyondan geçti.

Düzenlemeyle sigara paketleri tek tip olacak ve paket üzerinde logo kullanımı tarih olacak. Paket üzerinde kullanılan uyarıcı resim ve yazının da alanı yüzde 85?e çıkarılacak. Satış alanlarında sigaralar görünen alanlardan kaldırılarak tezgah altında kapalı dolaplarda muhafaza edilecek.

Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelerek yasalaşması beklenen düzenlemenin 7 ay içinde hayata geçirilmesi planlanırken, uygulama aykırı davrananlara yönelik ise 20 bin TL para cezası ve 20 gün işletme kapatma cezası öngörülüyor.



Tek tipte örnek paket


Sosyal medyada sigaralı fotoğrafa yasak

Sigara kullanımını özendirdiği için daha önceki düzenlemelerle televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde uygulanan sigara kullanımı yasağı da genişletildi. Yeni düzenlemeyle sigara kullanımı yasağı sinema salonlarında gösterilen filmler ve reklamlar ile tiyatro salonlarında sergilenen eserlerde ve internet ile topluma açık sosyal medya ve benzeri ortamlar için de uygulanmaya başlayacak. Özellikle sosyal medyada takipçisi fazla olan isimlerin bu yöndeki paylaşımları çok tartışılmıştı.

Üniversite kampüslerinde sigara satışı sona eriyor

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde uygulanan sigara satış yasağının kapsamına üniversite kampüs alanları içinde bulunan işletmelerde de dâhil edildi. Böylelikle düzenleme yürürlüğe girdiğinde hiçbir şekilde öğrencilerin eğitim gördükleri alanların içinde sigara satışı gerçekleştirilemeyecek.


kaynak: yenisafak


Cuma 35.2 ° / 24.7 °
Cumartesi 34.6 ° / 25.3 °
Pazar 34.7 ° / 25.3 °