İnsan Hakları ve Sigortacılık Mağdurları Dayanışma Derneği (Güvenceder) Başkanı Bekir Kaya, zorunlu trafik sigortasının amacını aşıp vatandaşın stres kaynağı haline geldiğini söyledi.
Sigorta sektöründen zarar görenlerin yardımlaşması ve dayanışması amacıyla kurulmuş olan Güvenceder Başkanı Kaya, sektörün zor günler geçirdiğini ve araç sahiplerinin büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade etti.
Kaya, kazaya karışmış araç sahiplerinin poliçe fiyatlarının yükseleceğinden korktuğu gerekçesiyle birçok hasarını şirkete bildirmediğini ve rapor tutturmadığını vurgulayarak, ?Bu sayede sadece büyük hasarlarla karşı karşıya kalan sigorta şirketleri poliçe şartları gereğince ödemesi gereken birçok hasarı ödemedikleri gerçeği ile karşı karşıyayız. Zorunlu trafik sigortası amacından uzaklaşmıştır. Bu hali ile huzur vermek bir yana vatandaşın stres kaynağı olmuştur? dedi.
Sigortacılıkta temel amaçlardan birisinin kişiyi kaza yapmadan önceki hale getirmek olduğunu, bu amaçla sorumluluğun sigorta şirketine poliçe karşılığı satıldığını, ancak bu uygulama ile bunun mümkün olamayacağını savunan Kaya, şöyle devam etti:
?Vatandaş karşı tarafa zarar verdiğinde ?aramızda anlaşalım hasar kaydı tutturmayalım zararın neyse cebimden ödeyeyim? diyorsa sigorta yaptırmanın amacını sorgulamak gerekir. Böyle bir sigorta anlayışı olamaz. Ülkemizde sigorta şirketleri ile acenteler ve servisler arasındaki sorunların yanı sıra vatandaşın sigortadan korkması ve hasarını kendisinin karşılaması sigorta mantığına aykırıdır. Sigorta şirketlerinin vatandaşa ?hasar yaptığınızda poliçe fiyatı ile canınızı yakarım? anlamına gelen kusurlu araçların poliçe fiyatlarının yüksekliği adil bir uygulama olmayıp derhal durdurulmalıdır.?