Kahramanmaraş'ta Türk Bayrağının göndere çekilmesinin 99'uncu yıldönümü...

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Kalesi?nde 99 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesinin şanlı yıldönümü kutlanıyor.

Kahramanmaraş Kalesi?nde 99 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesi kentte düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.


Bayrak olayı nedir?

İşgalci güçlerin şehirde yaptığı taşkınlıklar tam bir terör havası estirir. Olaylar bir türlü durmak bilmez. 27 Kasım 1919 gecesi Ermenilerin ileri gelenlerinden Hırlakyan'ın evinde bir balo tertiplenir. 

Ziyafette yemekler yenilip içildikten sonra baloyu açmak ve Hırlakyan Ailesini şereflendirmek düşüncesiyle Guvernör Andre, Agop Hırlakyan'ın iki torunundan Osep'in kızı müstakbel Ermenistan Prensesi diye adlandırılan Helena'yı dansa davet eder. Genç kız; ?Sizinle dans etmemekten üzgünüm, çünkü kendimi hala esaret ve zillet içinde yaşayan bir kadın olarak görüyorum. Kalesinde Türk Bayrağı dalgalanan bir memlekette, Fransızların hakim oldukları ve bizim emniyet ve hürriyet içinde yaşadığımızı nasıl düşünebiliyorsunuz?' diyerek, Guvernör Andrenin teklifini red eder. Bunun üzerine askerlerine emir veren Komutan, Kalede ki Türk Bayrağı'nı indirtir.

28 Kasım 1919 Cuma sabahı Maraş'lının kara sabahıdır. Yatağından kalkan Maraş'lılar, asırlardan beri Kale burcunda dalgalanan şanlı bayraklarını göremezler. Bu olay şehri infiale sürükler. Savcı Avukat Mehmet Ali Kısakürek derhal kaleme sarılıp ?Alem-i İslam'a Hitap? beyannamesini yazarak şehrin muhtelif yerlerine dağıttırır. Halkı Bayrağın indirilmesine tepki göstermeye davet eder.  

Cuma namazına çok büyük bir kalabalık toplanır. Ezan okunduktan sonra halk dışarıda 'Bayraksız namaz kılınmaz' diye bağırır. O esnada İçerideki imam efendi, 'Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz' diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade eder.

 Bunun üzerine halk topluca kaleye hücum ederek, indirilen Şanlı Bayrağını yeniden Kale burçlarına diker ve Cuma namazını orada eda eder.

Halkın iradesi ve bayrak sevdası ile Kahramanmaraş'a yeniden dikilen Türk Bayrağı, Türk milletinin bağımsızlık tutkusunun 99 yıldır bir nişanı olarak göklerde dalgalanıyor


kaynak: kahramanmaras.bel.tr

haber: enpolitik