Tarih: 24.02.2016 12:12

476 yıllık gelenek 'mesir festivali'

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA (AA) - SEDAT ŞİMŞEK - Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında 476'ncı kez Sultan Camii'nden halka saçılacak macunun karılmasına başlandı.

Bu yıl 19-24 Nisan'da 476'ncısı düzenlenecek festivalde saçılacak mesir macunu, 41 çeşit baharatın karışımından oluşuyor.

Macun, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğine ait imalathanede, kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip tarafından teknoloji kullanılmadan hazırlanıyor.

Karışımından paketlenmesine kadar eski yöntemlerin devam ettirildiği üretim süreci, kazanlarda su, şeker ve limon tuzunun kaynatılmasıyla başlıyor.

Bal kıvamına gelince ocaktan indirilen macun, bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılıyor. Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgahta harmanlanıyor.

İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesiliyor. Macun, üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılıyor. Mesir macunu, isteğe bağlı olarak kavanozlara da doldurulabiliyor.

Kadınlar, şekil verme işleminin ardından mesir macunlarını eleklerle fazla baharatlardan arındırıyor. Mesir macununda şu baharatlar bulunuyor:

'Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.'

- '5 ton mesir macunu saçılacak'

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan festivalin bu yıl düzenlenecek 476'ncı saçım töreni için 5 ton macunun karılacağını belirtti.

Geçmişte mesir macununa 80 çeşit baharat katıldığını ifade eden Tanık, ancak ellerinde 41 baharatlı bir tarifin bulunduğunu söyledi.

Macunun 41 baharatlı tarife sadık kalınarak üretildiğini anlatan Tanık, 'Belgelere baktığımız zaman 5 asır önceki orjinaline en yakınını yaptığımızı düşünüyoruz. O dönemin doğal şartlarını, baharatlarını yakalamamız çok zor ancak önemli olan, elimizdeki tarife sadık kalmak? diye konuştu.

Festivale, geçen yıldan daha fazla katılım sağlanmasının beklendiğini dile getiren Tanık, UNESCO listesine dahil olması sonrası etkinliğe yurt dışından ilginin arttığını vurguladı.

Geçen yıl 550 yabancı ziyaretçinin geldiği festivale bu sene 650 misafir beklediklerini bildiren Tanık, etkinliğin dış basında da yer bulmaya başladığına işaret etti.

Mesir macununun halk arasında 'şifalı' olarak bilindiğini ancak bu konuda bilimsel çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Tanık, 'Bu konuyu ancak bilimsel panellerle açıklayabiliriz. 'Şu hastalığa iyi geliyor' deme şansım yok. Bu, tüketiciyi yanlış yönlendirmek olur. Barındırdığı 41 çeşit baharatın hepsinin kendine göre özellikleri var. Bunların hepsinin insan sağlığına yararları biliniyor' ifadelerini kullandı.

- Geleneğin tarihçesi

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırladı. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak, halka saçılmasını buyurdu.

Bunun üzerine her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camii'nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 35 noktadan halka saçılıyor.

Mesir macunu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar, ilginç görüntüler oluşturuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —