Grafik tasarımcılığı ve tanıtım fotoğrafçılığını, projelerini hayata geçirme isteğiyle bırakan Mine Soral, son 5 yıldır bitkileri ve canlıları resmederek, botanik illüstrasyon alanında çalışmalar yapıyor Soral: 'Çalışmalar?
İSTANBUL (AA) - ANDAÇ HONGUR - Grafik tasarımcılığı ve tanıtım fotoğrafçılığını, kendi projelerini hayata geçirme isteğiyle bırakan Mine Soral, son 5 yıldır bitkileri ve canlıları resmederek, botanik illüstrasyon alanında çalışmalar yürütüyor.
Eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Anasanat Dalı'nda tamamlayan, mezuniyetinin ardından grafik tasarımcı ve tanıtım fotoğrafçısı olarak çalışan Soral, iş hayatını noktalayarak, illüstrasyona daha fazla zaman ayırmaya ve botanik illüstrasyon dalında işler üretmeye başladı.
Bilimle sanatın birleşmesinden doğan ve Türkiye'de yeni bir dal olan 'botanik illüstrasyon' aracılığıyla bitkileri ve canlıları resmeden Mine Soral'ın üçüncü kişisel sergisi, Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi'nde 26 Şubat'a dek görülebilecek.
Soral, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, botanik illüstrasyonu, 'Bilimle sanatın birleşmesi ve bu birleşimden oluşan bir dil aracılığıyla bitkinin ve canlıların resmedilmesi, tanımlanması' şeklinde açıklayarak, şu bilgileri verdi:
'Çalışmalarımızda sulu boya tekniğini kullanıyoruz. Dünyadaki örnekler de sulu boya çalışmalardan oluşuyor. Sulu boya bitkiyi çok daha ışıklı ve estetik gösteriyor bu nedenle sulu boyaya çok hakim olmanız gerekiyor. Bitki, kendi rengi ve kendi boyutlarıyla birebir resmediliyor. Esasında bir bitki portresi çalışıyoruz. Bunu yaparken de bitkinin karakteristiğini bozmadan kendinizden bazı şeyler katabiliyorsunuz, ancak bunlar bitkinin karakteristiğini bozmayacak detaylar olabiliyor. Yani sadece kompozisyona katkı yapılabiliyor.'
Botanik illüstrasyonun, botanikçilere, biyologlara, zoologlara çok destek veren bir sanat dalı olduğuna işaret eden Soral, daha önce de bu alanda bitkileri tanımlamak ve onları anlatmak, bitkiyi tam anlamıyla göstermek amacıyla çalışmalar yapıldığını anlattı.
Bitkinin kendisine bakarak veya bitkinin ışıktan ve hava şartlarından etkilenmesi nedeniyle yüksek çözünürlükte fotoğraflardan yararlandığını anlatan Soral, bazen de mikroskop altındaki görüntüler üzerinden çalıştığını belirterek, 'Bazı kişiler eserleri gördüğünde bunların fotoğraf makinesiyle çok rahat yapılabileceğini söylüyor. Ancak bir bitkinin hem mikroskop altındaki tohumunu hem üreme organını hem bir kesitini aynı düzlem içinde fotoğraf makinesinde göstermeniz mümkün değil. Bu nedenle botanik illüstrasyon bu dalda bir ihtiyaç' diye konuştu.
- 'Sürekli gelişime açık bir dal'
Türkiye'de bu alanda eğitilmiş 40-50 civarında kişi bulunduğunu dile getiren Soral, her bitki farklı bir tekniği gerektirdiği için botanik illüstrasyonun sürekli gelişime açık bir dal olduğunu vurguladı.
Mine Soral, bitki illüstrasyonunun sabır gerektirdiğine işaret ederek, şunları söyledi:
'Bu işi sevip yapabilmek için doğayı sevmek, çok iyi gözlem yapmak gerekiyor. Gençlerin bununla uğraşmasını çok isterim. Doğanın içinde olmak, mükemmel formları, renkleri yakalamak mutluluk verici. İlgilenen kişilere çok zevkli olduğunu söylemek isterim, Sabırlılarsa, sanata ve bilime hizmet etmek adına bu işi yapmak yapmak mutluluk verir. Özellikle çocuklarda bu farkındalığı yaratmak iyi olur. Bilinçli hale gelirler ve o yaştan farklı gözlerle bakmaya başladıkları anda bizim yaşımıza geldiklerinde çok daha farklı şeyler üretebilirler.'
- 'Bazıları sadece sanatsal kaygılarla üretilen, bazıları bilimsel çalışmalar'
Mine Soral, Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi'nde 26 Şubat'a dek görülebilecek botanik illüstrasyon sergisinde 38 çalışmasının yer aldığını belirterek, '5 yıllık çalışmalarım sergileniyor. Çok çabuk üretilen ve ilerleyen çalışmalar olamıyor. Eserlerimin bazıları sadece sanatsal kaygılarla ürettiğim çalışmalar, bazıları da tamamıyla bilimsel çalışmalar' dedi.
Soral, sergideki 'Yorumlanmış Desenler' bölümünde de 5 yıldır yaptığı illüstrasyonlardan esinlenerek dünyada olmayan ancak hayalinde canlandırdığı canlıları çizdiğini söyledi.