Mis kokusu, sayısız yararları ile 'enfeksiyon düşmanı': Tarçın

Eşsiz kokusu, hoş aroması ve bin bir faydası ile sofraların en özel baharatı tarçının faydalarını siz değerli okuyucularımız için derledik...

Sağlık 10.12.2018 18:15:00 0
Mis kokusu, sayısız yararları ile

Kahve ve tatlılarda bolca kullanılan bir baharat olan tarçını hepimizin bildiğine hiç şüphe yok. Ancak tarçının faydaları saymakla bitmiyor. Kullanımının kış aylarına mahsus kalmaması gereken tarçının faydalarını okuduğunuzda mutfağınızda daha sık kullanmanız dileği ile;

Mucize Baharat Tarçın

Binlerce yıl boyunca, tarçın farklı ev yapımı tedavilerinde kullanılmıştır. Modern bilim, tarçının faydaları ile ilgili çeşitli araştırma ve çalışmalar yapmış ve tarçının birçok faydası olduğunu doğrulamıştır.


Bu baharat, Mısır gibi bazı ülkelerde bulunan cinnamomum isimli bir ağacın iç kabuğundan elde edilir. İlk kullanımı ile ilgili izler de Mısır?a kadar dayanmaktadır.

O zamanlar tarçın, yalnızca krallar tarafından kullanılabilen çok değerli, nadir ve pahalı bir ürün ve hediyeydi.

Tarçın çubuğu, ağacın sapını keserek ve kabuğunu alarak elde edilir. Ayrıca bu çubuk öğütülerek toz tarçın elde edilebilir.

Neyse ki, günümüzde tarçın kolaylıkla temin edilebilen ve marketlerden satın alınabilen bir baharat haline gelmiştir. Tarçının karakteristik aroması, yağlı kısmından kaynaklanır.

Bu kısım, metabolizma ve sağlığa yönelik birçok fayda içeren ve tarçının en önemli özelliklerinden sorumlu olan ?cinnamaldehyde? adlı maddeden gelmektedir.


Tarçının Faydaları

Kendine has tadı ve mutfaktaki çeşitli kullanım alanlarıyla tarçının (bilim tarafından kanıtlanmış) faydalarından bazıları şunlardır:

Antioksidan Deposu

Bu maddeler ?serbest radikaller? tarafından verilen oksidatif hasarlara karşı vücudunuzu korumaya alır.

Yapılan çalışmalara göre, tarçının içinde yüksek kaliteli polifenoller bulunmaktadır. Bu çalışmalarda 26 baharatın antioksidanlarıyla tarçınınkini karşılaştırılmış ve içlerinden en güçlüleri oregano ve sarımsakla beraber tarçın çıkmıştır.

İltihap Sökücü

Tarçın vücudun farklı yerlerindeki şişliği azaltmakla beraber, iltihaplarla savaşır, hasar almış dokuları onarır ve eklem yangısı veya gut gibi hastalıkların belirtilerine iyi gelir.



Kalp Hastalıklarına Yakalanma Riskini Azaltır

Ailenizde kalp damar hastalığı geçmişi varsa ya da riskli hasta konumundaysanız (obezite, diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon) daha fazla tarçın tüketmeye çalışın.

Bu baharatın, ölümle sonuçlanabilecek kalp sorunları riskini azaltma kapasitesi bulunmaktadır. Tip II diyabet hastaları için ise, günde bir gram tarçının kan şekeri üzerinde oldukça iyi etkileri gözlemlenmektedir.

Ayrıca tarçın ?kötü? kolesterol seviyelerini ve trigliseriti azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalara göre tarçın ?iyi? kolesterol miktarını artırırken hipertansiyonu da azaltmaktadır.

Bütün bunlar daha sağlıklı bir kalbe sahip olmanıza katkı sağlar.


İnsülin Hassasiyetini İyileştirir


Tarçın, diyabetli hastaların insülin hormonuna olan hassasiyetini iyileştirebilir. İnsülin hormonu, vücuttaki enerji seviyelerinin ve metabolizmanın başlıca düzenleyicilerinden biridir.

İnsülin direnci olan hastalar diyabet dışında ciddi sorunlardan şikayetçi olurlarsa, tarçın burada da devreye girebilir.

Diyabeti Önleme Gücü

Daha önce söylediklerimizle bağlantılı olarak, tarçın kan şekeri seviyesini düşürür. Bu sebeple, diyabet hastalarının tarçını daha sık tüketmesini öneriyoruz.

Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glukoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerine müdahale edebildiği ve sindirim yolundaki karbonhidratların bozulmasını azalttığı kanıtlanmıştır.

Tarçını şekersiz tatlılarla ya da öğle veya akşam yemeğinden sonra kahveyle beraber tüketmenizi öneririz. Diyabetli hastalar üzerine yapılan çalışmalar, tarçının şeker seviyesini %30?a kadar düşürebildiğini göstermiştir.

Önerilen günlük doz ise ortalama 6 gramdır.


Dejeneratif Hastalıkları Azaltır


Nörodejeneratif hastalıklar, beyin hücrelerinin yapısı veya fonksiyonunu etkileyen hastalıklar için kullanılan genel bir terimdir.

En sık görülen dejeneratif hastalıklara örnek olarak Alzheimer ve Parkinson hastalıklarını verebiliriz.

Beyinde biriken proteinler Alzheimer hastalığını tetiklerken, tarçında bulunan iki madde bu birikimi engelleyebilmektedir.

Böylece nöronları korur, motor işlevlerini iyileştirir ve Parkinsonlu hastalarda nörotaşıyıcı seviyelerini normalleştirir.


Kansere Karşı Korur


Kanser, kötü huylu hücrelerin kontrol edilemeyen bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkar. Yıllar boyunca tarçın tüketimi ile kanserli hastaların sayısının azalması arasındaki ilişki incelenmiştir.

Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda ise, tarçının kanseri önlemede doğal bir tedavi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.

Tarçın, iyi huylu hücreleri yok eden tümörlerde bulunan kan damarlarının oluşumunu azaltır. Ayrıca, serbest radikaller vücuttan uzaklaştırdığı için, çeşitli kanser türlerine yakalanmanızı önler.


Mantar ve Bakteri Enfeksiyonlarıyla Savaşır

Tarçının ana aktif maddesi (cinnamaldehyde), solunum yollarını mantara karşı korur, Salmonella gibi bakterilerin çoğalmasını engeller, diş çürüklerini ve ağız kokusunu önler.


Kullanımını tatlılar ve kahve ile sınırlı tutmak istemeyeceğiniz tarçını çay demlerken de kullanabilir, klasik çay kültürüne farklı bir tat ve sağlık katabilirsiniz. Afiyet olsun...


kaynak: sağlığabiradım.com

haber: enpolitik/ Melek S. Tunç



Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °