Tarih: 25.02.2016 12:14
Kadınlarda Rahim Ağzı Kanseri Hastalığı Ülkemizde 3. Sırada Yer Alıyor
Kadın hastalıklarından rahim ağzı kanserinin dünyada ve ülkemizde 3. sırada en sık görülen jinekolojik kanser hastalıklarından biri olduğunu belirten Op. Dr. Ahmet Özek, rutin tarama ve erken yakalama şansı nedeniyle ölüm oranının oldukça düştüğünü söyledi.
Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği?nden Op. Dr. Ahmet Özek, rahim ağzı kanserinin kadınların kafasını en çok kurcalayan konulardan biri olduğunu ifade ederek, rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi. Rahim ağzı bölgesinde bulunan hücrelerin anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlaması ile oluşan hastalığın kansere rahim ağzı kanseri olduğunu bildiren Özek, bazı risk faktörleri ile rahim ağzı kanserinin oluşumunun arttığı görüldüğünü belirterek, bu riskleri şöyle sıraladı:
?Rahim ağzı kanseri risk faktörleri içerisinde HPV 16 ve 18 virüslerinin özel bir yeri vardır. 100?ün üzerinde HPV (human papilloma virüs insan papilloma virüs) tipi vardır. Özellikle HPV 16-18 serviks kanseri sebebidir. Cinsel öykü; HPV esas olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır. Sigara, çok doğum yapmış olmak (multiparite), düşük sosyoekonomik düzey, doğum kontrol hapı kullanımı, HSV ve klamidya, enfeksiyonları HPV için kofaktorlerdir. Bağışıklık sisteminin yetersizliği, baskılanması ve AIDS de risk faktörleri arasında sayılabilir.?
RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ
Rahim ağzı (serviks) kanserinin erken dönemlerinde pek fazla şikayet olmayabileceğini, çoğu kadının hastalık iyice ilerleyip başka organların çalışmasını engellemeye başlayıncaya kadar hastalığından habersiz olduğunu söyleyen Dr. Özek, ?Erken evrelerinde bile ağrı şikayeti olmayabilir. Oluştuğunda ise genellikle ilk şikayetler ilişki sonrasında olan lekelenme tarzındaki kanamalardır? dedi.
RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Serviks kanserinin sebebi olduğu düşünülen risk faktörlerinden uzak durulması gerektiğini belirten Özek, özellikle HPV 16-18?den korunmak için üretilmiş özel aşılar kullanılabileceğini söyledi. Op. Dr. Özek, yine erken yaşta cinselliğin başlamaması, ilişki sırasında kondom kullanmak ve düzenli olarak rahim ağzı kanseri taranmasının serviks kanserinden korunmada etkili yöntemler olduğunu bildirdi.
IŞIKLA TARAMA TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Ahmet Özek, Amerika?da geliştirilen 18 patente sahip bu son teknoloji ile saf beyaz xenon ışığı kullanılarak rahim ağzı hücrelerinin derinlemesine üç boyutlu olarak tarandığını, floresan ve reflektan spektroskopi ile dokudaki hücrelerde oluşan fiziksel ve kimyasal değişiklikleri tarayarak hücrelerdeki displazinin en erken evrede saptandığını bildirdi. Klasik smear ile rahim ağzı hücrelerinin dökülmesi ile yüzeyden bu hücreleri toplayarak değerlendirme yapıldığını bildiren Özek, ?Luviva ile ise derin tabakalara kadar tarama yapıldığı için çok daha erken evrede hastalığı yakalayabiliyoruz. Hasta başında anında sonuç vermesi, 2 yıl sonra smear ile görülebilecek sonuçların dahi öğrenilebilmesi en büyük avantajı olmaktadır? diye konuştu.
AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
?Avantajları 2 dakika gibi çok hızlı bir sürede yüzde 95 doğrulukta iki yıl daha erken evrede tespit yapabilmesi, invazive olmayan acısız bir yöntem olmasıdır? diyen Ahmet Özek, şu bilgileri verdi:
?Rahim ağzı kanseri taranmasının yüksek oranda duyarlı ve anında sonuç veren bir yöntemle yapılması hasta memnuniyeti ve gerekli durumlarda tedavinin hemen uygulanmaya başlanabilmesi, hem bizi hem de hastalarımızı çok memnun etmektedir. Yeni kullanmaya başladığımız bir teknoloji olmasına rağmen hastalarımıza luvivayı açıkladığımızda rahim ağzı kanser taramasının klasik yöntem yerine luviva ile yapılmasını istiyorlar. Hemen sonuç verdiği için bekleme döneminde olan stres ve gerginlik kalmıyor. Şimdiye kadar yaptığımız tüm luviva kontrollerinde hastalarımız memnun kaldılar.?
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —