NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevi

NATO

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: 'NATO'nun sığınmacı ve göç kriziyle mücadeledeki desteğinin usulleri konusunda anlaştık' 'Gemilerimiz, Yunan ve Türk yetkililere ve sahil güvenlik birimlerine bilgi sağlayacak' 'Komutanlarımız, Yunani

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın sığınmacı ve göç krizinde görev almasının usullerinde anlaşma sağlandığını söyledi.

Stoltenberg, yaptığı açıklamada Türkiye, Almanya ve Yunanistan'ın talebi üzerine iki hafta önce NATO savunma bakanları toplantısında alınan kararın ardından yoğun bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti. NATO'nun bu karar uyarınca Ege Denizi'nde yasa dışı göç ve ve kaçakçılığı önlemeye dönük uluslararası çabalara katkı sağlayacağını söyleyen Stoltenberg, 'Kriz hepimizi etkiliyor ve hepimiz çözüm bulmalıyız' dedi.

- 'Türk ve Yunan gemileri birbirlerinin kara sularına girmeyecek'

Karar alınmasının ardından NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin 48 saat içinde Ege Denizi'ne vardığını vurgulayan Stoltenberg, şunları kaydetti:

'(NATO Daimi Deniz Görev Grubu) Keşif, izleme ve gözetleme faaliyetlerinde bulunuyor. Gemilerimiz, Yunan ve Türk yetkililere ve sahil güvenlik birimlerine bilgi sağlıyor olacak. Bu da, onların yasa dışı insan kaçakçılığı şebekelerine karşı görevlerini daha etkili bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacak. Aynı zamanda AB sınır ajansı Frontex'le doğrudan bir bağ da kuruyoruz. Ege Denizi'nde kendi görevlerimizi yürüteceğiz. Komutanlarımız, Yunanistan ve Türkiye ile koordinasyon içinde operasyonel olacakları alanları kendileri belirleyecek. NATO gemileri, Yunanistan ve Türkiye'nin kara sularında konuşlanabilecek. Yunan ve Türk güçleri ise, birbirlerinin kara suları ve hava sahasında operasyonel olmayacak.'

- 'NATO, botları geri çevirmeyecek'

NATO'nun görevinin botları geri çevirmek olmadığını vurgulayan Stoltenberg, 'Yunanistan, Türkiye ve Frontex'e işlerini daha etkili yapabilmeleri için kritik bilgiler sağlayacağız. Bizim katma değerimiz, NATO müttefikleri olarak Yunanistan ve Türkiye arasında daha yakın bir işbirliği ve büyük oranda bilgi alışverişine yardım edebilmek olacak. Fakat sadece Yunanistan, AB üyesi. Bugün yaptığımız anlaşma aynı zamanda, her zamankinden daha fazla AB ile çalıştığımız anlamına da geliyor. Dolayısıyla NATO bir işbirliği platformu olarak eşsiz bir role de sahip' değerlendirmesini yaptı.

- 'Kurtarılanlar Türkiye'den geliyorsa, Türkiye'ye gönderilecek'

Arama kurtarma faaliyetlerine de değinen NATO Genel Sekreteri, 'Tehlikeli bir durum içindeki insanlara yardım etmek evrensel bir sorumluluk. Bu, tüm gemiler için geçerli. Bu gemiler ister NATO isterse de milli görevlerin parçası olsun fark etmez. Eğer ittifak gemileri, tehlike içindeki insanlarla karşılaşırsa, yardım etmedeki ulusal sorumluluklarını yerine getirmek zorundalar. Türkiye'den hareket eden kişilerin kurtarılması durumunda, bu kişiler Türkiye'ye götürülecek. Görevlerini yerine getirmede ittifak üyelerimiz, ulusal ve uluslararası kanunlara uyacak' diye konuştu.

- 'Hep beraber çözüm bulmalıyız'

Sığınmacı ve göç krizinin insani bir trajedi olduğunu kaydeden NATO Genel Sekreteri, 'Bu karmaşık bir sorun. Çözüm bulunması için hepimizin beraber çalışması zorunluluk. NATO kendi payına düşeni yerine getiriyor' ifadesini kulandı.