Tarih: 25.02.2016 15:06

Başbakan Davutoğlu'nun Artvin heyetini kabulü

Facebook Twitter Linked-in


TRABZON (AA) - Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Güner, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Artvin heyetiyle yaptığı görüşmeye ilişkin, 'Başbakanımız Davutoğlu'nun Artvin heyetiyle yaptığı toplantının ardından Artvin'deki tansiyonun biraz düştüğünü düşünüyorum' dedi.
Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun, kendisinin de yer aldığı Artvin heyetini, Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleriyle ilgili dün Çankaya Köşkü'nde kabul ettiğini anımsattı.
Başbakan Davutoğlu'nun 2 saati aşkın süre toplantıda kaldığını ifade eden Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, yaklaşık 5 saat süren toplantıda heyet üyelerinin görüşlerini ve önerilerini dinlediklerini belirtti.
Güner, toplantının çok samimi ortamda geçtiğini vurgulayarak, 'Başbakanımız ve bakanlarımızın da yer aldığı heyet, Cerattepe konusunda bayağı çalışmışlar hem maden firmasıyla görüşmüşler hem de çevre yönünden olabilecekleri anlamışlar. Karşımıza çok samimi ve donanımlı şekilde çıktılar' diye konuştu.
Diyalog ortamının oluşmasının, çok olumlu olduğuna dikkati çeken Güner, şöyle devam etti:
'Görüşerek, konuşarak çözemeyeceğimiz bir durum yok. Açık işletme olmayacağına devlet garantisi verebileceğini söyledi. Kapalı işletme süreci için de 'mahkeme süreci sonuçlanıncaya kadar biz bu süreci görüşelim' dedi. Böyle bir diyalog ortamı oluştu. Mahkeme süreci sonuçlanana kadar, bir karara varabileceğiz diye düşünüyoruz.'
- 'Optimum noktada buluşuruz diye düşünüyorum'
Güner, toplantıya katılan bakanların hazırlayacağı ve Başbakan Davutoğlu'na sunacakları raporun değerlendirilmesinin ardından ikinci toplantının yapılmasını beklediklerini söyledi.
'Başbakanımız Davutoğlu'nun Artvin heyetiyle yaptığı toplantının ardından Artvin'deki tansiyonun biraz düştüğünü düşünüyorum' ifadesini kullanan Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Başbakanımız, 'optimum bir noktada buluşalım' dedi. Ben de kendi açımdan söylüyorum ki ortak bir noktada buluşmamız lazım. Oradaki konuşmamın sonunda da şunu söyledim, Artvin'de çok sayıda köyümüz barajlar altında kaldı. Yusufeli ilçesini taşıdık. Cerattepe'nin haricinde Yusufeli'de, Şavşat'ın bazı köylerinde çok sayıda noktada maden çıkartılıyor ve sesimiz çıkmıyor. Cerattepe bizim için önemli bir yer, önemli bir noktada.'
- 'Görüşmenin ardından umutsuz değiliz'
Heyette yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise Başbakan Davutoğlu'nun heyeti kabul etmesinin ve yakın davranmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Görüşmenin 'zafer' ya da 'yenilgi' olarak değerlendirilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Kurdoğlu, 'Biz asıl olmasını istediğimiz şeye henüz ulaşmış değiliz. Bir iletişim süreci açıldı, bundan sonra da Sayın Başbakan bizlerle konuşacağını söyledi. Dolayısıyla böyle bir diyalog ortamı var. Bu diyalog ortamının tesis edilmesi, bu tip olaylar adına başlı başına bir kazanımdır' diye konuştu.
Kurdoğlu, görüşmenin ardından umutsuz olmadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
'Çok fazla 'tamamdır' diyeceğimiz bir şey de yok ama çok daha çevreci olacağı söylendi. Biz öne sürdüğümüz gerekçelerden vazgeçmeyeceğiz. 'Burada madenciliği nasıl yaparsanız yapın Artvin zarar görecek' diye söyledik. Konuşmalara bundan sonra da devam edilecek ve biz de o zamana kadar zararlarını ortaya koymak için hazırlık yapacağız.'


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —