Çubuk'ta alabalık sağımı

Çubuk

Alabalık üretim tesislerinde yavru alabalık üretimi için sağım işlemi yapılmaya başlandı

ANKARA (AA) - Ankara'nın Çubuk ilçesinde, alabalık üretim tesislerinde yavru alabalık üretimi için sağım işlemi yapılıyor.

Çubuk'un Hacılar Mahallesi'ndeki alabalık tesisinde iki arkadaşıyla yaklaşık 5 yıldır alabalık üreticiliği yapan Süleyman Demirhan, her yıl şubat ayından mart ayı ortasına kadar alabalık sağımı yaptıklarını söyledi.

Balığın havuzdan çıkarılıp sağılıncaya kadar geçirdiği tüm evrelerin balık için özel bir durum olduğunu ifade eden Demirhan, sağım yapılacak balıkları, bir ay önce özel bölümlere aldıklarını ve bir ayın sonunda özenle sağım yaptıklarını belirtti.

Alabalık çok zor şartlarda yetiştirildiğini anlatan Demirhan, mevsimin uygun olması durumunda yılda 10 bin civarında yavru elde ettiklerini aktardı. Sağım yapılma dönemlerinde balıkların stresten uzak olması gerektiğine işaret eden Demirhan, şunları söyledi:

'Alabalıkların yumurtlama dönemindeyiz. Biz, alabalık sağımına ikinci ayda başlarız, üçüncü ayın 15'ine kadar devam ederiz. Balıklardan yumurtayı aldıktan sonra dölleme yaparak kapalı ortamda özel sepetlerimiz var orada yıkama yaparız ve sepetlere dökeriz. Sepetlerde 40-50 gün durduktan sonra balıklar, yumurtadan çıkar. Çıktıktan sonra bir müddet daha durur, ayrı kafeslere alırız. O kafeslerde biraz daha büyüyünce bizim büyük havuzlarımız var, balıkları yetiştirmek için oraya alırız. Orada 6 ay, 1 yıl falan durduktan sonra tekrar yukarıdaki havuzlarımıza taşıma yaparız. Burada yetiştirip son olarak vatandaşa sunarız. Aşağı yukarı yıllık 6 bin ila 7 bin civarında balık satarız. Yetişmiş bir alabalığı 2-3 ay öncesine kadar 4 liraya satıyorduk, şimdi tanesini 5 lira oldu.'

Yaklaşık bin 800 rakımdan çıkan kaynak suyunda ve bin 300 rakım yükseklikte ormanla kaplı vadide balık yetiştirdiklerini vurgulayan Demirhan, 'Temiz ve doğal ortamda yetiştiği için vatandaşlar, bizim yetiştirdiğimiz balıkları tercih ediyorlar. Hafta sonları burası balık almak için gelen vatandaşlarla dolar taşar' diye konuştu.

Balık üreticisi Süleyman Somuncu da güneş ışığından uzak loş bir ortamda balıkların sağıldığını belirterek 'Balıkları sağarken, elimizin ve üzerimizin temiz olması gerekiyor çünkü çok hassaslar, gribal enfeksiyon kapabilirler' dedi.

Önce iki dişi alabalığın, arkasından da bir erkek alabalığın sağılarak döllenmelerinin sağlandığını anlatan Kemal Ünsal ise 'Günlük 40-50 alabalığı ancak sağabiliyoruz. Daha sonra yumurtalar 20 dakika loş bir ortamda dinlendirilir. Böylelikle yumurtaların döllenmeleri daha rahat bir şekilde olur' şeklinde konuştu.