Adana Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağdaş Mavigök, rahat gerçekleşen bir normal doğumun, anne ve yeni doğan bebek açısından birçok avantaj sağ
Adana Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağdaş Mavigök, rahat gerçekleşen bir normal doğumun, anne ve yeni doğan bebek açısından birçok avantaj sağladığını bildirdi.
Dr. Çağdaş Mavigök, yaptığı açıklamada, normal doğumun bebeğin zeka gelişimi ve anne sağlığı için çok önemli olduğunu belirterek, 'Doğumun bitmesiyle her şey biter anne yürüyüp kalkabilir ve tüm ihtiyaçlarını kendisi görebilir. Annenin iyileşme süreci daha hızlıdır. Komplikasyon görülme oranı çok azdır. Normal doğum eyleminden hemen sonra annenin vücudu eski şekline döner. Annelerin korkusu olan organ sarkmaları ise basit bir operasyonla düzeltilebilir' dedi.
Anne adaylarının normal doğum yapmaktan çekinmelerinin nedenlerinde birisinin doğum sancıları olduğunu belirten Dr. Çağdaş Mavigök, günümüzde tıbbın ilerlemesiyle, anestezi alanında doğum sancılarını gidermede oldukça etkili yöntemlerin kullanıma girdiğini kaydetti. En sık kullanılan yöntemin ?Epidural Analjezi? olduğunu vurgulayan Dr. Çağdaş Mavigök, anestezi uzmanı tarafından uygulanan işlemle gebeye belli aralıklarla ağrı kesici verilerek doğum eylemi sırasında ve doğum sonrasında ağrı duyusunun engellendiğini söyledi.
SEZARYENDE 'ISLAK AKCİĞER' SORUNU
Normal doğum sırasında bebeğin annenin pelvis kemikleri arasından geçerken göğüs kafesine oluşan baskı, bebeğin akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına neden olduğunu anlatan Dr. Çağdaş Mavigök, normal doğan bebeklerin, sezaryenle doğan bebeklere göre 5 kat daha az solunum sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti.
Son yıllardaki araştırmaların doğum şeklini seçerken başka konulara da dikkat çekmeye başladığını belirten Dr. Çağdaş Mavigök, şöyle devam etti:
'Bebeğin bağırsaklarındaki faydalı mikropların, bebeğin doğum kanalından geçerken anneden aldıkları belirlenmiştir. Hatta çocuklardaki otizm sebeplerinden birisinin, çocuklardaki bağırsak florası bozukluğu olduğu yönünde araştırmalar vardır. Sezaryen ile doğan bebekler, annelerinin bu faydalı mikroplarını alamayabilirler.
Ayrıca normal doğum yapan annelerde süt daha kolay gelir ve daha fazla miktarda üretilir. Sezaryen olan annelerde ise oksitosin hormonu yeterince salgılanmadığı için sütün miktarı azalır ve sütün kalitesi bozulur. Anestezi için kullanılan ilaçlar da bir miktar bebeğe ve süte geçtiği için bebekler emmede zorlanabilir.'
'SEZARYEN DOĞUM TERCİH OLMAMALI'
Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, normal doğumun, milyonlarca yıldır bütün memeli canlıların soylarını devam ettirmekte kullandıkları doğal ve fizyolojik bir eylem olduğunu söyledi. Sezaryen doğumun lüzumlu haller dışında bir doğum tercihi olarak görülmesini istemiyoruz. Sezaryen doğum normal doğumun yapılmasının mümkün olmadığı riskli durumlarda, anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilir ancak, komplikasyon riski normal doğuma göre daha yüksektir. Sezaryen doğum, halkımız arasında daha üstün bir doğum şekli olarak asla görülmemelidir' dedi.
'NORMAL DOĞUMA TEŞVİK ETMELİYİZ'
Adana Kamu Hastaneler Birliği?ne bağlı hastanelerde, sezaryen oranının azaltılması ve normal doğumun teşvik edilmesi ile ilgili çalışmaları başarıyla sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Arıkan şunları kaydetti:
'Sağlık çalışanlarımız, oluşturduğumuz konforlu gebe bilgilendirme sınıflarımızda pilates-nefes egzersizleri, loğusa bakımı, masaj teknikleri, üreme sağlığı gibi eğitimlerle bebek bekleyen çiftlere ve halka yönelik normal doğumun faydalarını kapsayan eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyorlar.
Adana olarak, 2015 yılı primer sezaryen oranımız yüzde 9.4?tür. Bu istatistiksel değer, primer sezaryen oranımız Türkiye geneli ortalaması altında olduğunu göstermektedir. Bu rakamlar tüm sağlık çalışanlarımızın bilinçli ve fedakar bir çalışma yürüttüklerini gösteriyor. Arkadaşlarımızı sağlıklı nesiller oluşturmadaki özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum.'