Nöroloji Uzmanı Dr. Yalın: ?Migren Hastaları Kendi Kendilerinin Doktoru Olmalı?

Özel Konya Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Öner Yalın, Türk toplumunda çok sık görülen migrenin özellikle genetik ailesel geçiş gösteren bayanları etkileyen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Yalın, migren hastalarının kendi kendilerinin

Sağlık 28.02.2016 12:04:44 0
Nöroloji Uzmanı Dr. Yalın: ?Migren Hastaları Kendi Kendilerinin Doktoru Olmalı?
Özel Konya Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Öner Yalın, Türk toplumunda çok sık görülen migrenin özellikle genetik ailesel geçiş gösteren bayanları etkileyen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Yalın, migren hastalarının kendi kendilerinin doktoru olması gerektiğini kaydetti.
Sık sık tekrarlanan baş ağrısı ataklarından oluşan migren rahatsızlığı, sosyal hayatı ve iş hayatını ciddi boyutlarda aksatacak kadar şiddeti olabiliyor. Bu rahatsızlığın özellikle Türk toplumunda çok sık görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öner Yalın, 'Genetik ailesel geçiş gösteren özellikle bayanları etkileyen bir rahatsızlıktır. Bayanlar da yüzde 13 ile yüzde 20 oranında gözüken, hastanın hem sosyal aktivitesini, hem iş gücünü etkileyen şiddetli zonklayıcı, genelde yarım gelen, bulantı kusma yapan ışıktan ve sesten rahatsız edebilen baş ağrısı çeşididir. Migren hastalarımız mutlaka bir nöroloji polikliniğine başvurup migrenin diğer hastalıklardan ayırıcı tanısını yaptırması gerekmektedir. Eğer migren atakları, migren teşhisi almışsa migren atakları çok sık geliyorsa, mutlaka yine bir nöroloji doktoruna gidip profilaktik tedavi dediğimiz koruyucu tedavi dediğimiz ilaçlara başlanması gerekmektedir' şeklinde konuştu.
?MİGREN HASTALARI KENDİ KENDİLERİNİN DOKTORU OLMALI'
Migren hastalarının kendi kendilerinin doktoru olması gerektiğini söyleyen Dr. Yalın, 'Hastalarımız uykularına çok dikkat etmeleri lazımdır. Hem fazla uyku hem de az uyku iyi gelmez. Ortalama günde 6 ile 7 saat uyku yeterlidir. Migren hastalar saçları ıslak durmamalıdır. Saçlarını kurutmaları gerekmektedir. Kuruturken de çok sıcak değil, ılık bir havayla kurutmaları gerekmektedir. Aynı zamanda parfüm kokuları, hacıyağı kokuları migren hastalığına iyi gelmez. Rüzgara karşı yürümek, klimanın altında durmak, arabada cam açmak ve bu gelen rüzgarın kafaya vurması migren ataklarını başlatabilir. Bayan hastalarımız özellikle de kadın doğuma muayeneye gittiklerinde, ya da doğum kontrol hapı kullanacakların da mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir. Migren hastası olduğunu mutlaka söylemeleri gerekmektedir' ifadelerini kullandı.
MİGREN HASTALARI BESLENMEYE DE DİKKAT ETMELİ
Migren hastalarının besin konusuna da dikkat etmeleri gerektiğini belirten Dr. Yalın, 'Bazı yiyecekleri tüketirken dikkat etmeleri gerekmektedir. Örneğin eskimiş peynirler tulum peynirleri, Konya?da küflü peynir dediğimiz peynirler migren ataklarını başlatabilmektedir. Sucuk, salam, sosis pastırma, turunçgillerden portakal, mandalina, limon, muz, erik, incir, kuru üzüm bütün bunlar baş ağrılarını başlatabilmektedir. Bunun dışında bazı, yine yiyeceklerimiz baklagillerden kuru fasulye, mercimek, maya, donmuş yiyecekler, deniz ve deniz ürünleri, bazı balıklar bunlar baş ağrılarını başlatabilir. Aynı zamanda migren hastalarımızın dışarı çıkarken özellikle güneşe çıkarken, mutlaka güneş gözlüğü takmaları gerekmektedir. Özet olarak migren hastalarımızın hayatı dengeli olacak. Ne ifrat ne tefrit. Ortayı bulmaları gerekmektedir. Kendilerine rahatsızlık veren baş ağrılarını başlatan yiyecekleri, kendileri bulabilir. Onlardan da uzak durmaları gerekmektedir. Eğer ataklar çok sık geliyorsa ayda iki atak ya da geldiği zaman mutlaka bir nöroloji doktoruna başvurmaları gerekmektedir' dedi.

Cuma 22.2 ° / 11.7 °
Cumartesi 18.3 ° / 11.8 °
Pazar 20.4 ° / 12.4 °