Tarih: 29.02.2016 14:00

Eski emniyet genel müdür yardımcılarının yargılandığı dava

Facebook Twitter Linked-in

İZMİR (AA) - 'Suç örgütüne yardım' iddiasıyla yargılanan İzmir Emniyet Müdürü ve eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya ve Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü beraat etti.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar Uzunkaya, Gülcü, Fuat Çiriş, Tahir Saraç, Cem Gülbayoğlu ile sanık ve müşteki avukatları katıldı.

Sanık Mustafa Gülcü, yargılandıkları davada hakimlerin üzerinde gizli bir otorite olduğunu belirterek, polisten taşınabilir bellekle gelen belgelerin adliyede karara dönüştürüldüğünü, 'cemaatte polis imamının, adliye imamından yetkili' olduğunu söyledi.

Gülcü, davanın kendisinin görevden alınması için açıldığını savundu.

Sanık Uzunkaya da görevden alınmaları için bir senaryo yazıldığını, senarist tarafından belirlenen oyuncularca senaryonun uygulandığını ifade etti.

Soruşturmanın başladığı 17 Aralık 2009'dan bu yana 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki her duruşmaya katıldığını dile getiren Uzunkaya, 'Gördük ki karar çoktan verilmiş. Biz sadece zaman doldurmuşuz. Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 28 Aralık 2015'te hakkımızda verilen hükmü bozma ilamında gördük ki sözlerim bir yerlerde değer görmüş. Dağ fare doğurdu. Bizi cezaevine göndermeye heveslenenlerin cezaevinde olduğunu, firari olduğunu, Pensilvanya'da, yurt dışında kaçak olduğunu görmek beni biraz rahatlattı' diye konuştu.

Sanıkların beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu ve dolandırıcılık yaptığı iddia edilen ve yargılama sürecinde hayatını kaybeden İrfan Erbarıştıran hakkındaki davaların düşürülmesine, suç örgütüne üye olmak iddiasıyla yargılanan Tahir Saraç ve Cem Gülbayoğlu ile suç örgütüne yardım iddiasıyla yargılanan Ergün Arar, Fuat Çiriş ile Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü'nün beraatine karar verdi.

Tahir Saraç'a dolandırıcılık suçu nedeniyle 2 yıl hapis cezası verildi.

- 'Ya hesap veriyorlar ya gün sayıyorlar'

Mahkeme çıkışı gazetecilere açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, 17 Aralık 2009'ta başlayan sürecin beraatle bittiğini belirterek, 'Yargıtay 16. Ceza Dairesinin daha önce İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinin benim ve Sayın Gülcü'nün hakkında verdiği 3 ay 10 gün hapis kararını esastan bozmuştu. Bugün de mahkeme Yargıtay'ın bozma ilamına uyarak beraatimize ayrı ayrı karar verdi' dedi.

İşlemedikleri bir suçtan yargılandıklarına değinen Uzunkaya, şöyle konuştu:

'Bu paralel yapı benim ve diğer genel müdür yardımcısı Gülcü'nün 4 yılını resmen çaldı. Çok çirkin bir şekilde, aşağılık bir şekilde itibarsızlaştırma amacıyla bir kampanya yürütüldü. İşin en kötü tarafı suçla, suçlulukla mücadele görevi olan emniyet teşkilatının en tepesinde görevli iki genel müdür yardımcısı bir suç örgütüne yardım ve yataklıkla suçlandı. Aleyhte hiçbir delil yokken, kara propagandayla, kirli bilgilerle bizleri açıkça, peşinen suçlu ilan etiler. Çok şükür bizlere bunları hazırlayanlar bugün ya mahkemelerde hesap veriyorlar ya cezaevlerinde gün sayıyorlar. İntikamcı değiliz. Hep şunu diledim 4 yıllık yargılamada, 'bana bu haksızlığı, zulümü reva görenlerin dünyada cezalarını çektiğini görmeyi diliyorum' dedim. Çok şükür gördük, görüyoruz. Öteki taraftan zaten şüphem yok, hiçbir hakkımı helal etmiyorum.'

- Operasyon

Dolandırıcılık yaptığı ileri sürülen grubu takibe alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2009 yılı aralık ayında düzenlenen operasyonda 5 kişiyi gözaltına almış, Uzunkaya ve Gülcü'nün de ifadelerine başvurulmuştu. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 4'ü serbest bırakılmış, grubun elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi tutuklanmıştı. Uzunkaya ve Gülcü, 13 Ocakta Resmi Gazete'de yayımlanan emniyet müdürleri kararnamesiyle ''başka bir göreve atanmak üzere'' Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınmıştı.

7 zanlı hakkında dava açılmış, Uzunkaya ve Gülcü'nün ''suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 220/7, 220/2-4 maddeleri gereğince, ''soruşturmanın gizliliğini ihlal etme'' suçundan da Türk Ceza Kanunu'nun 285/1. maddesi gereğince 6'şar yıl hapisle cezalandırılması istenmişti.

Zanlılardan İrfan Erbarıştıran'ın bir kez ''suç işlemek amacıyla örgütü kurma ve yönetme'' suçundan, beşer kez de ''dolandırıcılık'' ve ''var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit etme'' suçundan toplam 56 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Örgüt üyesi olduğu öne sürülen zanlılardan Cem Gülbayoğlu ve Tahir Saraç'ın bu suçun yanı sıra dörder kez dolandırıcılık, dört kez de tehdit suçundan 43'er yıl, Fuat Çiriş ve Ergün Arar'ın ise birer kez dolandırıcılık ve birer kez de tehdit suçundan 13'er yıl hapisle cezalandırılması istenmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —