Pilor Stenozu, yenidoğan döneminde görülen cerrahi hastalıklar arasında sıklık bakımından ikinci sırada yer alır. Mide ile onikiparmak barsağı (duodenum) arasındaki fizyolojik geçiş bölgesinin (pilor) kas tabakasının kalınlaşmasına
Pilor Stenozu, yenidoğan döneminde görülen cerrahi hastalıklar arasında sıklık bakımından ikinci sırada yer alır. Mide ile onikiparmak barsağı (duodenum) arasındaki fizyolojik geçiş bölgesinin (pilor) kas tabakasının kalınlaşmasına bağlı aşırı darlığıdır. Her 1000 canlı doğumdan birinde görülür. Erkek bebeklerde kızlara göre 4 kat daha fazla rastlanır.
Pilor Stnenozu, 2-8?inci haftada başlayan ağız ve burundan fışkırır tarzda kusma ve su kaybı belirtileri ile ortaya çıkar. Beslenmeyle alınan içerik mideyi terk edemez ve kusma ile çıkarılır. Pilor Stenozun?daki kusma, sağlıklı bebeklerin beslenme sonrasındaki gaz çıkışı ile birlikte olan kusmasından çok farklıdır. Ağız ve burundan fışkırır tarzda gerçekleşir. Pilor Stenoz?lu bebekler verilen besini kustukları için sürekli beslenmeye isteklidirler. Kusmanın başlamasıyla birlikte kısa süre içerisinde bebekte sıvı-tuz kaybı belirtileri de ortaya çıkar.
Pilor stenozu tanısı, duvarı kalınlaşmış mide çıkışının Ultrason ile yapılan ölçümlerle tespit edilmesi sonucu konulmaktadır. Tedavide tek seçenek cerrahidir. Günümüzde gelişen tıp teknolojisi sayesinde, küçük bebeklerde de bu ameliyat laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilebilmektedir.
Medical Park Gaziantep Hastanesi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ferhan Çetindağ?a başvuran hasta yapılan muayene sonrasında pilor stenozu öntanısı ile Çocuk Cerrahisi Kliniğine yönlendirildi. Hastanemizde yapılan tetkiklerin ardından ameliyata hazırlanan hasta, Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serdar Şiyve, Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Duyguhan İşgüven, Anestezi Teknikeri Asya Alkurt, Hemşire Nadide Ata ve Mehmet Koblay?dan oluşan cerrahi ekibin gerçekleştirdiği başarılı ve oldukça kısa süreli bir laparoskopik ameliyat sonrası 1 aylık hastamız sağlığına kavuştu. Ameliyat sonrası kısa bir izlem sürecinin ardından şifa ile taburcu edildi. Ameliyat sonrası kontrollerine sağlığına kavuşmuş bebekleri ile gelen ailemiz doktorlarına teşekkürlerini ilettiler.