Tarih: 13.03.2019 14:20

Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi 'Beyazıt' dünyanın en iyi 10 kütüphanesi arasında...

Facebook Twitter Linked-in

İç tasarımı ve restorasyonu  Tabanlıoğlu Mimarlık firmasına ait olan Beyazit Devlet Kütaphanesi, 1506 yılında inşa edilen ve o dönem çorbaların kaynatıldığı mutfak olarak kullanılan tarihi bina 19. yüzyılın sonlarında devlet kütüphanesine çevrildi.

Kısa süre önce restore edilen ve içi modern minimalist yaklaşım ile tasarlanan kütüphane son derece nadir ve kıymetli eski yazıların yanı srıa yeni eserlerin de bulunduğu camekan kutular barındırıyor.


Aynı zamanda Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi olan binanın projelendirme çalışmaları 2006?da inşaatı ise 2015?te başladı ve 2017 yılında tamamlandı.

Tamamlanmasının ardından kütüphane 50. yılındaki Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü?nün (RIBA) 2018 Uluslararası Mimarlık Ödülleri?nde elemeleri geçen projeler arasına girdi.



Dünyanın en güzel 10 kütüphanesi



Wired dergisine göre dünyadaki en güzel 10 kütüphane sıralaması şöyle:



1 - Danimarka, Dokk1



İlk sırada Danimarka'nın Dokk1 kütüphanesi bulunuyor. 2016 yılında dünyanın en iyi halk kütüphanesi ödülünü alan Dokk1, 30 bin metrekarelik alanı ile tüm İskandinav ülkelerindeki en büyük kütüphane.


Fotoğraf: ADAM MØRK

Kütüphanenin en ilginç özellliği ise binanın ortasında yer alan bir çan. Şehirdeki hastaneye bağlı olan bu çan her doğum olduğunda bir defa çalıyor.



Aarhus nehri kenarında kurulan binanın dış mimarisi polygonal şekillerden oluşuyor. İçerisi ise son derece aydınlık ve ferah. Şehrin limanına bakan manzarası ile ziyaretçilerin beğenisini topluyor.



2 - ABD, Lawrence Halk Kütüphanesi

ABD'nin Vermont eyaletinde bulunan Lawrence Halk Kütüphanesi son derece modern bir dizayna sahip. Orjinal olarak 1972'de inşa edilen binanın iskeleti üzerine kurulan bu yeni bina mimar Gould Evans tarafından tasarlandı ve restore edildi.


Fotoğraf: Mike Sinclair

Muhteşem bir doğal aydınlatmaya sahip olan bu kütüphanenin pek çok noktasında yerden tavana camlar kullanıldı.


**3 - Çin, Yangzhou Zhongshuge kütüphanesi


Zhen Yuan şehrinde yer alan bu kütüphanenin içerisinde yürümek kitaplardan oluşan bir nehirde ilerlemeye benziyor.


Shao Feng Architectural Photography


Kıvrımlı şekilde oluşturulan raflarda kitaplar tavana doğru bükülerek koyu renkte aynalardan oluşan yer döşemesi üzerinde yansıma yapıyor.



Aynı zamanda bir nehir kenarında kurulu olan kütüphane iç mimarisi ile de su ve sudaki yansımalar hissini veriyor.



4 - Türkiye, Beyazıt Kütüphanesi

Giriş, etkileyici bir karşılama mekanı olarak avludan sağlanır. Küçük ve büyük okuma salonları, neredeyse müzeleşen nadir kitap ve el yazma kitapların sergi-depolama mekânları bu avlunun etrafında dizilir. 


Avlu, gün ışığını filtreleyen ve kontrollü bir atmosfer sunan hafif ve geçirgen ETFE sistem ile örtülmektedir, böylelikle farklı toplantılar ve sergilemeler için geniş ve her iklim koşulunda değerlendirilebilecek bir iç-dış mekan kazanılmaktadır.  

Binanın yenilenen altyapısı içerisinde, yazma eserlerin ideal koşullarda saklanması için tasarlanan siyah cam kutular yer alır. Binanın renovasyonu sırasında ortaya çıkan Bizans dönemine ait kilise kalıntıları üzerinde yürünebilen cam yüzeyle korunaklı bir sergileme imkanı kazandırılmıştır.


Arka avluda bir ?zen bahçesi? ile bağlanan iki yapı içerisinde Yazma Eserler Kütüphanesi ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi iki ayrı kurum olarak faaliyet göstermektedir.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi?nin restorasyonu, mekânın ruhunu, tarihi dokuya eklemlenen modern altyapı ile var eden minimal müdahalesinden ötürü örnek niteliğindedir.

5 - Norveç, Vennesla Kütüphanesi

Norveç'in Vennesla şehrinde bulunan bu kütüphane adeta bir uzay gemisini andırıyor.

Gövdesini oluşturan 27 taşıyıcı kemer kütüphanenin orjinal iskeletini oluşturuyor ve her bir kemerde aydınlatmalar bulunuyor.


6 - Norveç, Bodo Kütüphanesi


Pek çok modern kütüphaneye ev sahipliği yapan Norveç'in bir başka görkemli yapısı da aynı zamanda bir kültür merkezi olan Bodø Halk Kütüphanesi.



Üç oditoryum ve konser salonu baırndıran komplekste 6 bin 317 metrekarelik kouma alanı bulunuyor. Yerden tavana camlarla kaplı olan kütüphane şehrin limanlarına bakıyor.


7 - ABD, Chicago Halk Kütüphanesi


ABD'nin Chicago şehrinde yeni inşa edilen bu kütüphanede hiçbir sivri köşe bulunmuyor. Çakıl taşı şeklinde tasarlanan bina her birinde güneşlikler olan camla kaplı.


Hedrich Blessing Photographers


Bu şekilde serin ve aydınlık tutulan kütüphane sivri uçlu veya köşeli herhangi bir aksam bulundurmadığı için çocuklar için de son derece elverişli.



İki katlı Chicago kütüphanesi feng-shui prensipleri ile tasarlanmış.


8 - İngiltere, Birmingham Kütüphanesi


Dışarıdan bakıldığında metal örgülerle sarılmış fütüristik bir alışveriş mağzasını andıran yapı iç mimarisi ile ziyaretçileri büyülüyor.



30 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan kütüphane içeride son derece modern ve temiz hatlara sahip.



400 binin üzerinde eser barındıran üç katlı Brimingham kütüphanesi İngiltere'nin yeni inşa edlen en gözde kütüphanelerinin başında geliyor.

9 - Kanada, Halifax Merkez Kütüphanesi

Ülke çapında 13 kütüphane zincirinin ilki ve en büyüğü olan Halifax Merkez Kütüphanesi 14 in 500 metrekarelik kapalı alana sahip.



Neredeyse tamamen camla kaplı olan bina Halifax lehir merkezinde yer alıyor ve mimarisi ile adeta üstüste konmuş dev cam tuğlalar görüntüsü veriyor.



Binanın tepesinde açık havada kitap okumak isteyenler için de bir kat bulunuyor ve kütüphanenin içi zaman zaman konserlerin izlendiği bir alana dönüşüyor.


10 - Meksika, Conarte Kütüphanesi


Meksikalı Anagrama mimarlık atölyesi tarafından dizayn edilen bu kütüphane en ilginç konseptlerden birine sahip.


Fotoğraf: CAROGA

Baş aşağı hissi uyandıran kitap rafları ve oturma tasarımları ziyaretçilerin zaman kavramını unutup rahatlayarak okumaya teşvik ediyor. Deniz köpüğü mavisi rengindeki duvarlardan yansıtılan ışıklandırma ile okuma alanları sıcak ve konforlu bir alan hissi yaratıyor.



Conarte Kütüphanesi'nde de çocuklar özel olarak düşünülmüş ve onlar için oyun alanlarını andıran ayrı bir alan tasarlanmış. Çarpıcı sarı ve kırmızı renklerle çocukların ilgisi kitaplara yönlendirilirken sanki bir kütüphane değil de oyun oynamaya devam edilen bir yer hissi verilmiş.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —