İnternet mükemmel bir mecra. Bilgiye erişimi kolaylaştıran ve dünyayı parmaklarımızın ucuna getiren internet her yerden erişimi mümkün bir teknoloji haline geldi. Fakat internetle beraber bazı eski güzel alışkanlıkları da unutur hale geldik. İşte internetten önce çok daha iyi ve eğlenceli olan etkinliklerimiz ve internetin insanlar üzerindeki etkisi...
Ansiklopedi satın almak
Evet, koca koca, 10-15 ciltlik ansiklopediler alırdı insanlar. Hatta gazetelerin ana Britanica verme yarışı hala aklında bazılarımızın. Bilgiye ulaşmanın yolu o zamanlarda ansiklopedilerden geçerdi. Şimdi sadece sahaflarda meraklılarını bekliyorlar.
Evcil hayvan
Bir zamanlar evcil hayvanlarımız yalnızca evcil hayvanlarımızdı. Son derece sevimli arkadaşlarımız bugünlerde internette en çok paylaşılan fotoğrafların konusu haline geldi. İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber evcil hayvanlarımızı sosyal mecralarda paylaşır ve onlara hesap açar olduk. Evcil hayvan sahibi olmak sorumluluktan çıkarak bir tür şova dönüştü.
Gerçek bir hayran olmak
Geçmiş zamanlarda bir şeyin hayranı olmak bugünkü gibi takip etme butonuna basmak kadar kolay değildi. Eğer hayranı olduğunuz kişi ya da televizyon yapımları hakkında bilgiye erişmek istiyorsanız, o şeyin hayran kulübüne katılmanız ya da belli bir ücret ödeyerek posta ile gelmesini beklemeniz gerekirdi. Fakat günümüzde bu heyecanlı bekleyiş serüveninin yerini anahtar kelime Enter tuşu aldı. Hayranı olduğunuz şarkıcının konserini dahi evde oturup internet üzerinden canlı olarak izleyebilir hale geldik.
Hasta olmayı ölmek sanmak
Hasta olmak hiçbir zaman için eğlenceli bir durum olmadı. Fakat internet öncesi dönemde hasta olan kişi doktora gider, gerekli muayeneyi yaptırır ve doktorun tavsiye ettiği tedavi biçimiyle hayatına kaldığı yerden devam ederdi. Her şey son derece basitti. Fakat internetle beraber herkes hastalık hastası oldu. Ateşiniz varsa, burnunuz akıyorsa ve boğaz ağrınız varsa ile başlayan tüm internet cümleleri birkaç gün içerisinde öleceğinizi dahi hükmedebiliyor. Hastalıklar konusunda tam bir bilgi kirliliği haline gelen internet sayesinde(!) herkes başımıza tıp doktoru kesildi.
Okul arkadaşlarıyla buluşma
Okul arkadaşlarıyla buluşmayı unuttuk. Çünkü artık tüm arkadaşlarımız bir Facebook profiline sahip. Zaten ne yaptıklarını Facebook üzerinden takip ettiğimiz arkadaşlarla görüşme ihtiyacı bile duymuyoruz.
Hafıza
İnternet hafızanızı çok da zorlamamanıza yol açıyor. İnternetten önce bilgiye erişim daha zor olduğu için araştırma yapmak zorunda kalıyorduk. Fakat internetle beraber gelen kopyala yapıştır kültürü hafızamızı ve aklımızı kullanmayı azalttı ve hatta düşünmeyen beyinler yarattı desek yeridir.
Kütüphaneye gidip kitap okumak
Kütüphaneler yine var elbette, ama daha çok ders çalışmak için kullanılıyorlar. Kitap okumak istiyorsan binlerce elektronik kitap telefonunda, tabletinde seni bekliyor.
Kağıt kalem kullanıp bir şeyler yazmak
Çoğu insan el yazısını unuttu yahu ne diyorsun sen? Artık her şeyi elektronik ortamda saklıyoruz. Notlarımızı telefonumuza alıyoruz, ödevleri bilgisayarda hazırlıyoruz, iletişimimiz mail, whatsapp üzerinden yürüyor. Sosyal medyada yazıp çiziyoruz duygularımızı.
Dışarıda oynamak
Evet, bu durum internet öncesi nesille birlikte bitti. Artık dışarıda oyun oynuyormuş hissi veren bir teknoloji bile var.
Kendi planlarını yapmak
Şimdi trend olan ne? İnsanlar ne yapıyor? Hangi konserlere gidiyor? Hangi filmi izliyor? vs. bunları bilip ona göre davranmak gerek. Yoksa whatsapp?ta grup konuşmalarına nasıl dahil olabilirsin ki?
Öncesi Sonrası
Sosyal medya popülerliğinin az olduğu dönemlerde tatil fotoğrafları soldaki kare gibi iken, şimdilerde sağdaki görsel gibi.
Tatil valizine ilk konan eşya 'selfie çubuğu'
Eskiden tatile giderken fotoğraf makinası bile evde unutulurdu. Şimdilerde fotoğraf makinasının yanı sıra, su altı fotoğraf makinaları, akıllı telefonlar ve hatta selfie çubuğu bile her şeyden önce bavula giriyor.
Kimseye ihtiyaç yok
Bir şeyler danışmak ve fikir sormak için artık hiç kimseye ihtiyaç duyulmayan bir dünyada yaşıyoruz; internet herkese ve her şeye bedel durumda.
kaynak: milliyet/onedio