Tarih: 27.05.2019 12:36

Polen Alerjisi Olanlar İçin Öneriler

Facebook Twitter Linked-in

Polenler, bitkilerin erkek üreme hücresidir ve bahar aylarında ortaya çıkarlar. Döllenmenin gerçekleşmesini sağlarlar ve bu sayede bitkiler çoğalır. Ağaçlar, çayırlar, yabani otlar ve tahıllar önemli polen kaynakları arasında. Polenlerin, kaynağına göre havada yoğunlaştığı belli dönemler bulunuyor. Örneğin ağaç polenleri şubat ve nisan aylarında, çayır polenleri mayıs ve temmuz ayları arasında, yabani ot polenleri ise en çok ağustos ve ekim aylarında yayılmaya başlıyor.

Polen Alerjisi Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Bahar aylarının gelmesiyle başlayan polen alerjisi; devamlı hapşırmalar, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta kaşıntı, gözlerde sulanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Havadaki polenler alerjik yatkınlığı olan kişilerin önce soluma yoluyla burnuna yerleşiyor, sonra bronşlarda ve gözlerde birikiyor. Ardından vücut bu yabancı madde ile karşılaştığı an yukarıda sıraladığımız tepkilerin birçoğunu gösteriyor. Bu tepki de alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep oluyor. Eğer tedbirli olunmazsa polen alerjisi aşırı yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya astım gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlayabiliyor.

Polen mevsimiyle burnunuzda kaşıntı ve sulanma, hapşırma, damağınızda kaşınma hissi, öksürük ve boğaz ağrısı, gözlerinizde de sulanma ve kaşıntı başlıyorsa, sizde de polene karşı alerji olabilir. Bu durumu sadece bir varsayımla geçiştirmemek gerek. Yapmanız gereken şey bir doktora görünmek ve alerji testleri yaptırmak. Bu testleri şubat ve eylül ayları arasında yaptırmanızda ise fayda olabilir. Çünkü bu aylar, vücudunuzun alerjiye cevap düzeyini artırır ve tanı konmasını kolaylaştırabilir. Testlerin sonucunda polene karşı alerjinizin olduğunu öğrenirseniz, korunmak için ilk adımı atmış olursunuz. Bundan sonra neler yapmalısınız? İşte cevapları?

1. Tedbirli Olmazsanız Baş Edemezsiniz

Alerjide temel tedavi, aslında alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Alerji için bir yandan ilaç kullanıp diğer yandan alerjene aynı şiddette maruz kalırsanız, şikayetlerinizin tamamen geçmesini beklemeyin. Tedavi sürecinde şikayetler geçmediği zaman hasta anti alerjik ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Uygun kişilerde ise aşı tedavisi yapılıyor. 

2. Dışarı Çıkacağınız Saatleri Belirleyin

Polenlerin en fazla görüldüğü zaman, sabah saat 05.00 ile 10.00 arasıdır. Bu saat dilimlerinde mümkünse dışarıya çıkmayın. Çıkmak zorundaysanız, ağzınızı ve burnunuzu kapatan maskeler yardımıyla polenlere karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca spor yapan kişilerin, açık havada spor yapmaktan bir müddet uzak durmasında fayda var. Polenlerin göze yapışmasını engellemek için güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gözlüklerinizi de her gün yıkamanız iyi olacaktır.

3. Her Gün Duş Alın

Saçlarımız tozları tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkamalı, duş almalısınız. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından da arınmış olursunuz. Kıyafet değişimine de özen göstermelisiniz. Ama odanızda değil. Çünkü üzerinizdeki kıyafetlerde polen olması durumunda bu polenler yatak odasına dağılacak, siz de konforlu bir uykuya veda etmiş olacaksınız.

4. Sabah Saatlerinde Evinizi Havalandırmayın

Polen zamanı evinizde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutmalısınız. Evinizde ve çalıştığınız ofiste, varsa polen filtreli klima tercih edin ve bu filtreleri sık sık temizletmeyi unutmayın. Böylece dışarıdan gelecek olan toz ve polenleri önlemiş olacaksınız. Otomobilde olduğunuz zamanlar da camlarınızı kapatın.

5. Çamaşırlarınızı Dışarıda Kurutmayın

Yıkadığınız çamaşırların üzerine polenler yapışabileceğinden çamaşırlarınızı dışarıda kurutmamalısınız. Ayrıca evcil hayvanlarınız varsa bir müddet yatak odanıza sokmayın. Çünkü bu sevimli dostlarımızın tüylerine dışarıda gezerken yapışan polenler de alerjiye neden olabilir. Polen alerjisi mevsiminde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi solunum yolunuzu olumsuz etkileyen faktörlerden de uzak durmalısınız. Bu faktörler şikayetlerinizin artmasına neden olabilir.


kaynak: iyihisset.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —