İstanbul'un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. 6 Nisan 1453 tarihinde Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılan İstanbul, 53 günlük kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki askerler, Bizans İmparatorluğu lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadele etmiştir. İstanbul'un Fethi'nin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni başkenti İstanbul olmuştur.
İSTANBUL'UN FETHİ TARİHİ
İstanbul şehri, fethine kadar daha önce de birçok kez kuşatılmış ancak hepsi başarısız olmuştur. Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan kuşatmada, kuşatmadan önce İstanbul'un çevresindeki bazı kale ve kasabalar tamamen ele geçirildi. Bizans İmparatoru Konstantin, şehir dışındaki Rum köylerinin ve köylerde yaşayan sivillerin zarar görmemesini Fatih Sultan Mehmet'ten istese de, Fatih Sultan Mehmet bunun tam tersini yaparak ordusuna rastlanılan tüm köylülerin derhal öldürülmesini emretti. Buna karşılık olarak Bizans İmparatoru Konstantin'in tepkisi, şehrin kapılarını tamamen kapatmak ve şehirdeki Türkleri hapsetmek oldu.
Bunun üzerinde 6 Nisan 1453'te Osmanlı ordusu, Haliç'ten Marmaya'ya mevzi alacak şekilde surların önüne yerleştir. St. Romanos ile Adrianapolis kapıları arasındaki merkez bölgesinde Fatih Sultan Mehmet, yeniçerileriyle birlikte konuşlandı. En zayıf kesimi tespit eden Osmanlı ordusu, toplarını buna göre 11 Nisan 1453 tarihinde konuşlandırdı. Fatih Sultan Mehmet, veziri Veli Mahmud Paşa'yı İstanbul'a göndererek şehrin teslim edilmesini istedi ancak İmparator Konstantin, şehri savunmaya yeminli olduğunu bildirdi. Bunun üzerine 12 Nisan 1453'te Osmanlı topçu ateşi başladı. Gemilerin karadan yürütülmesi ve Haliç'in dövülmesi gibi olayların ardından 29 Mayıs 1453 günü İstanbul, 7. Osmanlı padişahı İkinci Mehmet tarafından fethedildi.
İSTANBUL'UN FETHİ'NİN SONUÇLARI NELERDİR?
İstanbul'un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu'nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul'un Fethi ayrıca Orta Çağ'ın sona erdiği ve Yeni Çağ'ın başladığı gündür. İstanbul'un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardı.
İSTANBUL'UN FETHİ'NİN ETKİLERİ NELERDİR?
İstanbul'un Fethi kültürel anlamda büyük bir etki yarattı. Rönesans Dönemi'ne kadar etkileri uzandı. İstanbul'un Fethi'ni anlatan bazı şarkılar bestelendi. İstanbul'u tekrar ele geçirme fikri olan Megali İdeası 1919 ve 1922 yılları arası İstanbul'un Fethi'ne karşılık olarak yapılması planlanan bir ataktı.
İstanbul'un Fethi haritası