Dergah'ın ilk sayısı Latin harfleriyle yeniden basıldı

Yahya Kemal ve Ahmet Haşim öncülüğünde 1921'de Osmanlı Türkçesiyle basılan ilk Dergah dergisi, derginin mart sayısıyla okurlarla buluşuyor

Güncel 1.03.2016 11:54:02 0
Dergah

İSTANBUL (AA) - Genel yayın yönetmenliğini Ali Ayçil'in üstlendiği Dergah dergisi, mart sayısında 1921 yılında Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in öncülüğünde yayımlanan derginin ilk nüshasını okuyucularına hediye ediyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, mart ayında 313. sayısıyla 27. yılına girecek olan Dergah dergisi, İstiklal Harbi'nin sürdüğü 1921 yılında Yahya Kemal ve Ahmet Haşim gibi kalemlerin öncülüğünde Osmanlı Türkçesiyle yayımlanan Dergah dergisinin 1. sayısını, orijinal boyutlarında, Latin harfleriyle basılmış şekilde okuyucularına ücretsiz olarak sunuyor.

Derginin ilk sayfasında, aslına uygun olarak Yahya Kemal?in meşhur 'Üç Tepe' yazısı yer alıyor.

İlk Dergah dergisinin hediye edildiği 313. sayıda da Ahmet Haşim'in, kitaplarında yer almayan, Nazım Hikmet hakkında kısa bir değerlendirmenin de bulunduğu iki yazısı, İmren Gece Özbey tarafından ele alındı.

Derginin 312. sayısındaki Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahpeyker Sultan'a yazdığı mektubun, hangi koşullarda ve hangi niyetle kaleme alındığı ise son sayıda Beşir Ayvazoğlu tarafından gün yüzüne çıkarılıyor.

Dergah dergisinde bu ay, Bengisu Filiz, Leland de la Durantaye'nin İtalyan dilbilimci, düşünür Agamben hakkındaki yazısının çevirisiyle, Ahmet Sarı, Süleyman Unutmaz, Ali Yılmaz, Bünyamin Ayvaz, Zümrüt Karabudak, Enes Gündoğdu ve Cengizhan Genç şiirleriyle, Elif Hümeyra Aydın ve Sedat Palut da hikayeleriyle yer alıyor.

Derginin yeni sayısında ayrıca, Zeynep Arkan ve Mustafa Başpınar, 'derkenar' sütunlarında, Alaattin Karaca, ocak ayının sonunda hayatını kaybeden Tahsin Yücel üzerine bir yazıyla, Atakan Yavuz, şiir-hakikat ilişkisine dair yazdığı kısa ve etkili metinle, Necip Tosun, 'Orta Sayfa'da 'Doğu'nun hikaye geleneği' konulu tespitleriyle, Galip Çağ ise 'Nurettin Topçu neleri okur, hangi kitapları tavsiye ederdi?' yorumuyla okuyucuyla buluşuyor.

Necip Tosun'un, Yıldız Ramazanoğlu'nun son kitabını değerlendirdiği eleştiri yazısı, Yakup Öztürk'ün Ahmet Ümit'in ümitsiz kahramanı 'Şehsuvar Sami' üzerine değerlendirmesi, Özkan Gözel'in sahafta bulduğu bir kitaptan yola çıkarak Paul Eluard'dan çevirdiği şiir, Sema Uğurcan'ın Ahmet Midhat Efendi'nin 'Avrupa'da Bir Cevelan'ına ayna tuttuğu yazısı, Sabahattin Çağ'ın 1921'de yayımlanan ilk Dergah anlatısı ve Ali Ayçil'in 1990'da tekrar yayına başlayan ikinci Dergah üzerine bilgi ve gözlemleri ise derginin diğer yazıları arasında bulunuyor.

Derginin eski genel yayın yönetmeni Mustafa Kutlu da son sayının arka kapağında 'Bayram Hediyesi' hikayesiyle yer alıyor.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °