Avrupa Hukuk Cemiyetlerinden AİHM'in Türkiye kararlarına eleştiri

İngiltere'de yüzlerce avukatı temsil eden İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti (The Law Society) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne Türkiye ile ilgili bir rapor sundu.

Dünya 19.07.2019 12:35:00 0
Avrupa Hukuk Cemiyetlerinden AİHM

Avrupa'nın dört bir tarafında faaliyet gösteren birçok hukuk bürosunu temsil eden cemiyet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesi ile binlerce dosyayı Türkiye'ye geri göndermesini eleştirdi.

Raporda ayrıca müvekkillerini savunmaya çalışan avukatların toplu duruşmalarda cezalandırıldığı, diğer avukatların ise büyük baskı altında görevlerini yapmaya çalıştığı ifade ediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden önce yaşanan insan hakları ihlallerine de dikkat çekiliyor. Raporda cinayete kurban giden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da isimleri yer alıyor.

İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti'nin BM'ye sunduğu raporda yer alan bazı bilgiler şöyle:

2017 yılında 57 bin 39 Türk vatandaşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesi ile 25 bin kişinin dosyasını kabul görmediği için yeniden Türk mahkemelerine yönlendirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye aleyhinde karar alsa bile bu kararlar Türkiye tarafından uygulanmıyor.Darbe girişimden bu yana 599 avukat gözaltına alındı ve tutuklandı; 1546 avukat yargılandı; 311 avukat mahkum edildi; toplam bin 967 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.Avukatların belli insanları temsil etmesi, hapishanede mahkumları ziyaret etmesi, basına açıklama yapması, AİHM davaları hakkında tweet atması, uluslararası örgütlerle iletişim kurması ve devlet uygulamalarını eleştirmesi, avukatların mahkum edilmesi için temel sebepler olarak kullanıldı. Avukatların meşru profesyonel faaliyetlerini suç haline getirmek için terörle mücadele mevzuatının kullanılması hukukun üstünlüğünü baltalamak anlamına geliyor.Avukatlara ve Türkiye'de hukuk alanında çalışan diğer kişilere yönelik saldırı, adalete erişim ve hukukun üstünlüğü açısından sistematik olarak olumsuz sonuçlar doğuruyor. Avukatların müvekkillerini savunmak için mesleki yükümlülüklerini yerine getirmemeleri için terör örgütleriyle ilişkilendirilmeleri kabul edilemez.


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Türkiye ile ilgili son raporunu 2015 yılında yayınlamıştı. 193 üyesi bulunan konsey önümüzdeki yıl 'Universal Periodic Review' olarak bilinen Türkiye ile ilgili yeni raporunu açıklayacak.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi?nin Türkiye ile ilgili çalışmalarına katkı sunan hukuk örgütlerinin isimleri şöyle:

İngiltere ve Galler Hukuk DerneğiUluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsüİngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi Ulusal Konsey BarolarıKanada Avukat Hakları GözlemeviAvrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar BirliğiAvukatlar için AvukatlarNorveç Barosu, İnsan Hakları KomitesiUluslararası Tehlike Altındaki Avukatlar GözlemeviParis Barosu İnsan Hakları EnstitüsüAlman Barosu İnsan Hakları KomitesiCenevre Barosu İnsan Hakları KomisyonuAbogacía Espanola - Consejo GenelUIA - Uluslararası Avukatlar Birliği


kaynak: euronews


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °