Johnson, parlamento gündemini muhalefetin belirlemesini sağlayabilecek oylamayı kendi partisinden 'isyancı' milletvekillerinin de oylarıyla 328'e 301 kaybetti. Johnson parlamentodaki ilk yenilgisinin ardından karşı adım olarak erken seçime gidilmesi için önerge sunacak.
Bugün görüşülecek oturumda muhalefet, Başbakan Johnson'ı Brexit tarihini Avrupa Birliği'nden ertelemeyi istemeye zorlayacak bir yasa çıkarmayı deneyecek. Yasa tasarısı kabul edilirse Brexit tarihi üçüncü kez değişerek 31 Ekim'den 31 Ocak'a ertelenecek.
Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti dün bir milletvekilinin Liberal Demokrat Parti'ye geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu da kaybetti. Johnson bu milletvekillerinin partiden ihraç edilmesi için işlem başlatılacağını duyurdu.
Avam Kamarası'nın yasama işlemlerini tamamlaması halinde tasarı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'na havale edilecek.
Muhalefet partileri Lordlar Kamarası'ndaki süreci de hızla tamamlayarak tasarıyı cuma akşamı yasalaştırmayı hedefliyor.
İngiltere'de parlamento, daha önce de benzer bir yasa çıkararak ülkenin 29 Mart'ta AB'den ayrılmasının önüne geçmiş, Brexit tarihi 31 Ekim'e ertelenmişti.
Boris Johnson AB ile bir anlaşma olmasa da 31 Ekim tarihinde Brexit'i gerçekleştireceğini söylemişti. İngiltere Başbakanı muhalefetin bunu engellemesinin önüne geçmek için meclisi tatil yoluyla 9 Eylül-14 Ekim tarihleri arasında askıya aldı.
kaynak: euronews