Türkiye'nin dört bir yanındaki bakkallar sigara satışını boykot etme kararı aldı veya aralarında bu konuyu tartışıyor.
Karton başına yüzde 7 seviyelerinde olan kârın oranı kimi markalarda yüzde 3.7?ye kadar düşmesi bakkalları boykota itti.
Sigaraya yapılan zamlar sonrasında büyük sigara grupları bayilerin kar marjlarını düşürdü. Yüzde 7 seviyelerinde olan kar oranı kimi markalarda yüzde 3.7'ye kadar düştü.
Son sigara zamlarından sonra bakkallar karton başına sigara satışından 6-7 TL yerine 4-5 TL kazanmaya başladıklarını ifade ederek sigara satışının kendileri için eskisi kadar kârlı bir iş olmadığını ifade ediyorlardı.
Kocaeli Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası yönetimi firmaların bu kararına tepki göstererek, kent genelinde sigara boykotu çağrısı yaptı. Kocaeli'nin hareketi Türkiye genelinde geniş yankı buldu. Esnaf odaları üyelerine bilgi mesajı geçti, sigara satışlarının bırakıldığını, dileyen üyelerin eyleme katılabileceğini belirtti.
BOYKOT GİDEREK BÜYÜYOR
Kocaeli Bakkallar Büfeciler ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Bayram Kütük, kar kaybının yarı yarıya olduğunu belirterek, ?Karton başına 5-6 lira olan, Yüzde 7'ye yakın kar marjımız bir grupta 3.7?ye bir başka grupta ise 4.1?e geriledi. Neredeyse yarı yarıya bir kar kaybımız var. Bazı bölgelerde ve ilimizde sigara satılmaması yönünde eylemler yapılmaya başlandı. Biz eylem sürecini başlattıktan sonra Türkiye genelindeki odalardan pek çok geri dönüş aldık. Şu anda yaklaşık 40 oda üyelerine bilgilendirme mesajı geçti. Türkiye genelinde yüzlerce esnaf sigara satışını bıraktı? şeklinde konuştu.
Kocaelili Şenol Yalçındağ da kar marjının düşürülmesine karşı çıktı. Yalçındağ, ?Her gün yüzlerce paket sigara satıyoruz. Ancak bu işin karı firmalara gidiyor. Bizim kar marjımızı kısarak gelen vergilerin acısını bizden çıkarmak istiyorlar. Bütün yük esnafın sırtına biniyor. Biz bu yükü taşımak zorunda değiliz. Aldıkları karardan geri dönmezlerse Türkiye'de sigara satacak bayi bulamayacaklar? ifadelerini kullandı.
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde büfe işleten Uğur Şengel şöyle konuştu: ?Ben günde 16 saat çalışıyorum. Büfelerin bel kemiği sigara satışları. Mekanımızın büyük kısmını sigara stantlarına ayırıyoruz. Ancak bu işten kâr edemiyoruz. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bizim emeğimizin karşılığını, bizim hakkımızı sigara şirketleri kazanıyor. Bu sebeple söz konusu durum düzelene kadar sigara satmayacağım?
kaynak: sözcü