BM'den olası Suriye operasyonuna ilişkin 'Srebrenitsa' benzetmeli açıklama

BM

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin olası Suriye operasyonu hakkında 'en kötüsüne hazırlandığı' açıklamasında bulundu.

ABD'nin, 'Suriye'nin kuzeyinde Türkiye tarafından yapılacak operasyona destek vermeyeceği' yönündeki açıklamasının ardından gözler sınıra çevrilirken, Birleşmiş Milletler'den (BM) konuyla ilgili açıklama geldi.

Cenevre'de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, 'Neler olacağını bilmiyoruz... En kötüsüne hazırlanıyoruz' dedi. Operasyonun sonuçlarıyla ilgili 'cevaplanmamış' çok fazla soru olduğunu vurgulayan Moumtzis, sahadaki tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını belirtti.

'ACI DENEYİMLERİ' HATIRLATTI: SİVİLLER YERİNDEN EDİLMEMELİ

BM'nin Srebrenitsa'da yaşandığı gibi güvenli bölgeler konusunda 'acı deneyimleri' olduğunu ifade eden Panos Moumtzis, olası bir operasyon halinde sivillerin yerlerinden edilmemesi çağrısında bulundu. Moumtzis, insani yardımın engellenmemesi ve dolaşım özgürlüğünün sınırlanmaması gibi konuların da BM'nin önceliği olduğunu söyledi.

BM'nin Suriye'nin kuzeyinden göç olması durumunda bir acil durum planı hazırladığını; ihtiyaç halinde tıbbi malzeme ve gıda desteği sağlanacağı belirten Moumtzis, 'bu planı devreye sokmamayı umduklarını' da dile getirdi.

BM'NİN SREBRENİTSA'DAKİ ROLÜ

BM'nin tek bir sivilin burnunun kanamaması için üstün çaba sarf eden Türkiye'yi uyarırken 'Srebrenitsa' örneğini vermesi dikkat çekti. BM'nin Srebrenitsa örneği Eski Hollanda Savunma Bakanı Voorhoeve'nin, BM'nin Srebrenitsa'daki açıklamalarını hatırlattı. 

Srebrenitsa?da yaşananları piyasaya yeni çıkan ?Güvenli Bölgeler? adlı kitabında da etraflıca ele alan  Eski Hollanda Savunma Bakanı Joris Voorhoeve,   BM?nin 1994 yılında hava desteği istenmesi durumunda bunun iki saat içinde yerine getirileceği yönünde karar aldığına dikkati çekmiş, ?Ama Hollanda askeri birliği Srebrenitsa olayları sırasında 9 kez hava desteği talebinde bulunmasına rağmen bu yerine getirilmedi. Ben sürekli bununla bağlantılı olarak bir şeylerin doğru gitmediğini hissediyordum ama elimde belge yoktu. Şimdi o belgeye ulaştım. BM hava desteği verseydi Srebrenitsa soykırımı önlenebilir ya da kurbanların sayısı azalabilirdi, sonuç bu kadar vahim olmazdı. Hava desteği gelseydi Ratko Mladiç planlarını değiştirirdi. Srebrenitsa?dan sonra Gorajde kentinde bunu gördük. Hava desteğiyle katliam orada önlendi.? ifadelerini kullanmıştı. 

2. Dünya Savaşından sonra Avrupa'nın göbeğinde yaşanmış en büyük katliam Srebrenitsa Katliamı  BM?nin bizzat kendisinin güvenli bölge ilan ettiği bir bölgede gerçekleşti...