Tarih: 31.12.2019 14:00

Yerli otomobilde gözden kaçan üretim detayı: 19 sene mi sürecek?

Facebook Twitter Linked-in

Yerli otomobil yapımı konusunda otomobilin lansmanı ile aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Kararnameye göre; yerli otomobilin trafiğe çıkma süreci 19,5 yıl kadar uzayabilir.

“Türkiye’nin yerli otomobili” olarak bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından lansmanı yapılan TOGG tarafından üretilecek ilk yerli otomobillerin seri üretim bantlarından 2023’te ineceği duyurulmuştu. Yani AKP yetkilileri ve TOGG tarafından kamuoyuna verilen bilgilere göre 2023 yılında yerli otomobil yollarda olacaktı.

Lansmanı ile aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 26.12.2019 tarih 1945 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ekinde belirtilen detaylarda “Yatırım Süresi” 13 yıl olarak belirtilmesi kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oldu.

Ayrıca kararnamenin 2 maddesinin “Ç” bendinde yatırımın öngörülen bu 13 yıllık süre zarfında gerçekleştirilememesi, yani “Yerli Arabanın” bu süre zarfında yapılamaması halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından projeyi üstlenen Türkiye’nin Otomobili Girişim Gurubu Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye (TOGG) öngörülen 13 yıllık sürenin yarısı kadar (6,5 yıl) ek süre verilebileceği de belirtilmekte.

Yerli otomobilin trafiğe çıkma sürecinin 19,5 yılı bulabilir

Bu da projenin gerçekleşme,yatırımın tamamlanma ve seri üretime geçilip yerli otomobilin trafiğe çıkma sürecinin 19,5 yıl sonraya kadar uzayabileceğini göstermekte. Şimdi ise kafalarda otomobilin 2023’te mi, kararnamede öngörülen yatırım süresi olan 13 sene içinde yani 2033’te mi yoksa bu süre zarfına kadar da yatırmın tamaamlanamayıp bir de ekstra alınacak 6,6 senelik süre ile 2039 yılında mı yollarda olacağı merak ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —