Tarih: 01.03.2016 15:39

Alkol Ve Sigarayı Bırakanlara Sağlık Tüyoları

Facebook Twitter Linked-in

Medical Park Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniğinde görev yapan Diyetisyen Ecem Aydın Öğümsöğütlü, sigarayı ve alkolü bırakacaklara beslenme önerilerinde bulundu.
Diyetisyen Ecem Aydın Öğüssöğütlü, her yıl Mart ayının ilk haftasının Yeşilay Haftası olarak kutlandığını hatırlatarak, sigara ve alkol konusunda uyarılarda bulundu. Sigara ve alkol tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatan ve hastalıklara karşı savunmasız bırakan başlıca nedenlerden olduğunu belirten Öğütssöğütlü, ?Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süresi için bu zararlı ikiliyi hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Sigarayı bırakan bireylerde sıklıkla görülen şikayetlerden biri kilo alımıdır. Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az iştahlıdır. Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden Sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşüktür. Ayrıca, sigara içiminin bazı B grubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de yapılan çalışmalarda bildirilmektedir? dedi.
DETOKS ETKİSİ YAPAN BESİNLER
Öğüssöğütlü, sigarayı bırakanlar için kullanılabilecek besinler hakkında tüyolar verdi. Bazı besinlerin antioksidanlarla vücutta detoks etkisi oluşturduğunu belirten Öğümsöğüt, ?Terenin vücudunuza olan etkisi sadece bronşlarınızı temizlemekten ibaret değil. Tereyi kullanarak lezzetlendireceğiniz salatalar, yağ yakımını da destekler. Menengiç kahvesi içerken, daha önce kahvenin yanında içtiğiniz sigaraları unutun. Çünkü, menengiç kahvesi sigaranın bütün kötü etkilerini vücudunuzdan temizlemeye yardımcı. Günde 1-2 fincan tüketebileceğiniz menengiç kahvesi, sigara dumanının kapattığı solunum yollarınızı yeniden açar. 4-5 adet kuru keçiboynuzu dalından yapabileceğiniz keçiboynuzu çayıyla hem vücudunuzu yenileyebilir hem de sigaranın vücudunuzda yarattığı stresi bir daha hiç dönmemek üzere silebilirsiniz. Bir demliğin içerisine elmayı kabuğuyla dilimleyin ve içerisine bir tutam zencefil, 2 çubuk tarçın atın. Karışımı demleyin. Akciğerlerinizi içtiğiniz bu karışımla yenileyebilirsiniz. Kanserden koruyucu bu besinin çayını her gün aç olarak 1 fincan için. Bu çay, sigarayı bırakan kişilerin akciğerlerini 70 günde temizler? dedi..
ALKOL KULLANANLAR
Alkolün vücutta kalıcı ya da kalıcı olmayan etkiler bıraktığını hatırlatan Öğümsögütlü, alkol kullanımını etkilerini anlattı. Öğümsöğütlü, ?Alkol, beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler ve bilinci devre dışı bırakır. İnsanlar alkol kullandıktan sonra duygularını da kontrol edemez. Görme, konuşma gibi yetileri yavaşlar ve durma noktasına gelir. Aşırı alkol geçici hafıza kaybına neden olur. Alkol en çok karaciğer, beyin ve sinirlere zarar verir. Alkol anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Alkol midenin iç yüzeyini kaplayan tabakayı tahriş eder ve buna bağlı olarak gastrit?e yol açar. Mide zarında yırtıklar oluşur. Mide ve yemek borusunda iç kanamalar meydana gelir. Kusma gözlemlenir. Alkol yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine neden olur. Kanser riskini büyük oranda artırır. Alkol kullanımından bir gün sonra baş ağrısı ve ağız kuruluğu çok sık görülür.
'BAŞ AĞRISI VE AĞIZ KURULUĞU İÇİN SU TÜKETİN'
Diyetisyen Öğümsöğütlü, alkol kullanımı sonrasında baş ağrısı ve ağız kuruluğunun önüne geçmek için bol su tüketilmesi gerektiğini anlattı. Öğümsöğütlü, ?Baş ağrısı ve ağız kuruluğunun önüne geçmek için; alkol kullanacağınız gün su tüketimini arttırmanız ve alkol kullanımı sonrasında da su tüketmeniz, dehidrasyona(susuz kalma) uğramanızı engelleyecektir. Sağlıklı bireylerin günde yaklaşık 2 litre sıvı tüketmeleri gerekir, alkol kullanacağınız günlerde bunu 3 litreye kadar çıkarabilirsiniz. Suyun haricinde mineralli soda tüketebilirsiniz. Bu seçenek, böbreklerinizden atılan suyla kaybettiğiniz mineralleri tekrar kazanmanıza yardımcı olacaktır? diye konuştu.
'DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ: KAHVE TÜKETİMİ'
Öğümsöğütlü, ağız kuruluğu ve baş ağrısı nedeniyle kullanılan alkolün ardından sıvı tüketiminin gerçekleştiğini hatırlatarak, kahve tüketiminin doğru bilinen bir yanlış olduğunu kaydetti. Öğümsöğütlü, ?Doğru bilinen yanlışlardan biridir, alkol sonrası kahve tüketmek. Kahvenin hormonlar üzerinde herhangi bir etkisi yok, ancak kahvede bulunan kafein, kan dolaşımını hızlandırdığı için böbreklerden atılan idrar miktarını ve aynı zamanda da vücuttan atılan su miktarını arttırır; oysa baş ağrınızı geçirmek için suya ihtiyacınız var. Bu yüzden, alkol kullanmadan önce, kullanırken ya da kullandıktan sonraki 6 saat içerisinde kahve tüketmemeniz doğru bir tercih olacaktır?


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —